Moje przepisy
Truskawka powstała przez przypadek. Botanik francuskiego króla posadził obok siebie dwie odmiany poziomek – z Ameryki Południowej i Północnej, a drobne owoce skrzyżowały się tworząc większy, soczysty i słodki. Ten efekt zrobił wrażenie, truskawka na stałe weszła do królewskiego repertuaru, a gdy pojawiły się chłodnie, rozprzestrzeniła się w plebejskich kuchniach.
Czy wiesz, że?
Polska jest w czołówce największych światowych producentów truskawek. W Europie więcej od nas zbierają jej tylko Rosjanie i Turcy.
Zobacz również mój przepis na konfiturę z bzu lilaka.
Trwa właśnie najpyszniejszy truskawkowy sezon. Owoce na targowych stoiskach zachęcają do wykorzystania. To najlepszy sezon na objadanie się surowymi truskawkami, z kleksem śmietany, cukrem. Warto jednak smak zachować na dłużej i zrobić kompot czy dżem.
Dżem truskawkowy bez cukru
👉 2 kg truskawek
👉 sok z 1 cytryny
👉 pół szklanki soku jabłkowego
👉 skórki i ogryzki z 6 jabłek
👉 szklanka wody
Zrób naturalną pektynę
Proporcje na zagęszczenie dżemu z 2 kilogramów truskawek.
1. Skórki jabłek i ogryzki przełóż do garnka. Wlej wodę, tak by przykryła skórki.
2. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Potem zmiksuj wszystko i przecedź zawartość musu przez sitko. Gotowy zagęszczacz możesz zapasteryzować lub zamrozić.
3. Truskawki umyj, całe przełóż do garnka. Wlej sok jabłkowy, dodaj zrobioną pektynę oraz sok z cytryny.
4. Gotuj dżem na małym ogniu przez 30-40 minut. Gorący przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
5. Najwygodniej zakręcone słoiki z dżemem wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 115 stopni. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Jak przedłużyć świeżość truskawek?
Przed włożeniem truskawek do lodówki wyjmujemy je z folii. Najlepiej przechowywać je w misce lub koszyczku. Dobrze jest od razu przebrać owoce i wyjąć miękkie egzemplarze. Z takich sflaczałych, ale nie spleśniałych warto zrobić lemoniadę czy koktajl.
Owoce myjemy tuż przed zjedzeniem. Nie wkładamy ich wilgotnych do lodówki, bo zbierająca się w nich woda przyśpiesza psucie truskawek.
Płuczemy truskawki razem z szypułkami, odrywamy je (jeśli musimy) dopiero po umyciu owoców – dzięki temu do środka nie wpada woda.
Truskawki jemy z szypułkami
Na warsztatach zero waste, które prowadzę zawsze sporym zaskoczeniem jest informacja, jaką posyłam w świat o jadalności szypułek. Te zielone części truskawek wyrzucamy niepotrzebnie, bo nie dość, że nadają się do spożycia, do jeszcze oferują cały pakiet walorów. Mają dużo witaminy C, wapnia i żelaza. Wspierają pracę układu trawiennego, pomagają walczyć z bólem brzucha. zawierają składniki łagodzące ból brzucha.
Jeśli jednak nie jesteście się w stanie przemóc i porzucić przez lata pielęgnowanych przyzwyczajeń polecam inne wykorzystanie szypułek:
🎯 można je zmiksować w koktajlu razem z owocami;
🎯 ugotować kompot truskawkowy bez odrywania szypułek;
🎯 ze zmiksowanych truskawek i szypułek zrobić sos do sałaty;
🎯 dobry jest też krem owocowy na zimno z makaronem;
🎯 z samych szypułek warto nastawić napar – dobry na infekcje gardła.
🎯 Same truskawki najlepiej płukać tuż przed jedzeniem. Włożone wilgotne do lodówki szybciej się popsują. I nie zjadamy spleśniałych truskawek.
Jakiej jakości sok jabłkowy? Własnej roboty?
Możesz wykorzystać każdy rodzaj soku. Najważniejsze, żeby to był sok. I żeby nie było słodzony. Choć wiadomo, że najlepszy jest własnej roboty 🙂
Dziękuję za super przepis. Do tej pory używałam tylko soli do dżemu ale Pani patent jest rewelacyjny. Osobiście akurat miałam kilogram truskawek więc skórki z trzech jabłek , wyciągnęłam sok w sokowirówkę z tych 3 obranych jabłek a powstały mus włożyłam również do dżemu 😊😜w mig jest zagęszczony i pyszny😁
Bardzo się cieszę, że moje patenty tak świetnie się u Pani sprawdzają . Takie reakcje są dla mnie najlepszą motywacją.
Nie będę ukrywać że przypadkiem trafiłam na pewno stronę lecz teraz będę często tu zaglądać 😊
Ogryzki takie z pestkami?
Tak, ogryzki z pestkami 🙂