Moje przepisy
Upiekłam drożdżowe bułki doprawione cynamonem z premedytacją. Wymyśliłam sobie bowiem, że będą dobrym miejscem dla kurek. Takich przez moment dosłownie potraktowanych ciepłem patelni, sokiem z cytryny i tymiankiem. Koncepcja okazała się słuszna, kurki umościły się wygodnie na maślanej powierzchni.
Oczyszczone kurki wrzuć na rozgrzaną oliwę, dodaj kilka gałązek tymianku, pieprz i przesmaż przez 3 minuty. Potem posól, skrop sokiem z cytryny i wyłóż kurki na odpieczoną w tosterze brioszkę. Na wierzchu powinna wylądować solidna porcja konfitury z czerwonej cebuli.
👉 2 czerwone cebule
👉 ząbek czosnku
👉 2 łyżki oliwy
👉 łyżeczka trzcinowego cukru
👉 pół łyżeczki zmielonych goździków
👉 łyżeczka czarnego pieprzu
👉 pół łyżeczki płatków chili
👉 pół łyżeczki soli
👉 łyżeczka octu balsamicznego
👉 2 łyżki soku pomarańczowego
👉 1/3 szklanki wody
Cebulę umyj, obierz i pokrój w cienkie piórka. Czosnek drobno posiekaj. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej olej lub oliwę. Wrzuć cebulę, czosnek, cynamon, goździki i sól. Smaż mieszając na mocnym ogniu przez 2 minuty. Potem zmniejsz ogień, przykryj patelnią lub garnek i duś konfiturę przez 10 minut. Po tym czasie dodaj pieprz, płatki chili, cukier, wlej wodę i duś cebulę kolejne 10 minut. Na koniec wlej ocet balsamiczny gotuj cebulę przez 5 minut.
Broiszki
👉 400 g mąki pszennej
👉 20 g drożdży
👉 niepełna ciepłego szklanka mleka
👉 3 jajka
👉 1/3 szklanka cukru
👉 150 gram masła
👉 2 łyżeczki cynamonu
👉 szczypta soli
Z drożdży zrób rozczyn – rozkrusz je w większym kubku, dodaj połowę mleka, łyżkę
mąki i cukier. Przykryj i zostaw na kwadrans. W tym czasie masło rozpuść i przestudź.
Wymieszaj mąkę z pozostałym cukrem, dodaj sól, cynamon, wyrośnięty zaczyn, jajka, mleko i wyrób ciasto. Na końcu wlej roztopione masło i ponownie wyrób ciasto. Musi być miękkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Potem uformuj z niego małe kulki i ułóż je w formie do pieczenia posmarowanej delikatnie masłem. Przykryj brioszki i zostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj delikatnie wierzch każdej z nich woda i posyp cynamonem. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.