Moje przepisy

Chrupiące ciastka (flapjack)

29 listopada 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...

czas: 45 minut

ilość: dla dwóch osób

poziom trudności: łatwe

  • 3 duże lub 4 mniejsze mocno dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego/klonowego
  • 2 łyżki soku jabłkowego/pomarańczowego lub wody
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  1. Są znakomite – uznała moja córka, a potem poprosiła, by upiec  je dla Mikołaja i zostawić  na talerzyku obok mleka.
  2. Ja sugeruję, by ułożyć je w słoiku i podarować komuś w prezencie. Są chrupiące, wystarczająco słodkie, po dorzuceniu przyprawy piernikowej, bardzo zimowe.
  3. Upiekłam je w dwóch wersjach – z masłem i cukrem oraz bez tłuszczu z dojrzałymi bananami. Ta druga jest lepsza, więc zostawiam przepis.
  4. Banany, cukier, miód /syrop , sok/ wodę zmiksuj w blenderze. Dodaj płatki, przyprawę do piernika wymieszaj.
  5. Masę rozłóż w formie do pieczenia (około 20*20 cm) wysmarowanej delikatnie olejem. Posyp posiekanymi orzechami.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut. Wszystko zależy, jak bardzo chrupiące lubisz batony.
  7. Zostaw do przestudzenia.
  8. Do płatków możesz dodać też suszone owoce, czekoladę lub migdały.
  9. To modyfikacja brytyjskiego klasyka – przekąski flapjack. Warta powtórzenia. Zaczynam sezon pieczenia  rozmaitych ciastek i rozdawania ich w prezencie. Wystarczy włożyć takie drobnostki do słoika, pudełka, obowiązać wstążką i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *