Moje przepisy
czas: 45 minut
ilość: dla dwóch osób
poziom trudności: łatwe
- 3 duże lub 4 mniejsze mocno dojrzałe banany
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- łyżka cukru
- 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego/klonowego
- 2 łyżki soku jabłkowego/pomarańczowego lub wody
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- Są znakomite – uznała moja córka, a potem poprosiła, by upiec je dla Mikołaja i zostawić na talerzyku obok mleka.
- Ja sugeruję, by ułożyć je w słoiku i podarować komuś w prezencie. Są chrupiące, wystarczająco słodkie, po dorzuceniu przyprawy piernikowej, bardzo zimowe.
- Upiekłam je w dwóch wersjach – z masłem i cukrem oraz bez tłuszczu z dojrzałymi bananami. Ta druga jest lepsza, więc zostawiam przepis.
- Banany, cukier, miód /syrop , sok/ wodę zmiksuj w blenderze. Dodaj płatki, przyprawę do piernika wymieszaj.
- Masę rozłóż w formie do pieczenia (około 20*20 cm) wysmarowanej delikatnie olejem. Posyp posiekanymi orzechami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut. Wszystko zależy, jak bardzo chrupiące lubisz batony.
- Zostaw do przestudzenia.
- Do płatków możesz dodać też suszone owoce, czekoladę lub migdały.
- To modyfikacja brytyjskiego klasyka – przekąski flapjack. Warta powtórzenia. Zaczynam sezon pieczenia rozmaitych ciastek i rozdawania ich w prezencie. Wystarczy włożyć takie drobnostki do słoika, pudełka, obowiązać wstążką i gotowe.