Moje przepisy
🎃 Występuje w co najmniej 20 odmianach, najcięższa wyhodowana w Polsce ważyła 870 kilogramów. Dynia ma niewiele kalorii, smak, który lubi słone i słodkie powiązania, dużo witamin, błonnika i kwasu foliowego. Wzmacnia odporność i do wiosny będzie gotowa do zjedzenia.
Jest trwała, ale nie lubi zbytniego ciepła ani chłodu lodówki. Służy jej umiarkowana temperatura. Rozebraną można mrozić, polecam pokrojone kostki, które potem można szybko zmienić w kremową zupę czy farsz do pierogów. Piżmowa albo prowansalska nadają się do zjadania w surowej postaci, odnajdą się więc w sałatkach i koktajlach. Hokkaido ma skórkę, z której można zrobić chipsy – polecam takie w korzennych przyprawach. Dynia nadaje się do marynowania, pieczenia, polecam zrobienie z niej puree, które przyda się do wykorzystania przy okazji.
Nie ma badań z rodzimego rynku, które rozliczają dyniowe straty, jakie generuje Halloween 🎃. W Wielkiej Brytanii 95% uprawianych dyń kończy jako ozdobny lampion. W efekcie takich zabiegów do śmietnika trafia 18 000 ton miąższu i pestek. Ta starta kosztuje 15 miliardów funtów. Niepotrzebne kawałki dyni rozkładają się na wysypisku i emitują metan – szkodliwy dla środowiska gaz.
Co można zrobić❓
👉Do wydrążenia dyni lepiej wybrać pastewną lub ozdobną, nie jadalną.
👉Miąższ dyni warto wykorzystać do zrobienia zupy, farszu, ciasta lub syropu. Polecam też przepis z grafiki na konfiturę
👉Pestki można zmienić w cukierki – wymieszać je w marynacie: łyżka miodu lub cukru trzcinowego, łyżka soku z pomarańczy, łyżeczka oliwy/oleju/ łyżeczka cynamonu i kardamonu. Rozłożyć pestki na blaszce do pieczenia i wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
👉Z wyciętych skórki dobrze jest nastawić ocet. Do litrowego słoika trzeba włożyć umyte skórki, wlać ciepłą wodę wymieszaną z łyżką cukru i łyżką octu spirytusowego. Zakręcić i odstawić. Po 2 tygodniach ocet jest gotowy.
Puree z dyni
👉 Kilogram dyni
👉 3 łyżki wody
Dynię umyj, wydrąż pestki i pokrój na mniejsze plastry. Na blaszce do pieczenie ułóż kawałki dyni. Skop je wodą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw dynię i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu dynia powinna być miękka, jak masło. Obierz ją ze skórki, wrzuć do blendera i zmiksuj. Gotowe puree możesz do 5 dni przechowywać w lodówce. Nadaje się też do mrożenia.
Puree z dyni przyda się do deserów, owsianki, korzennej kawy czy wzmacniających koktajli.
Na filmie zobaczysz jak zrobić purre z dyni oraz dyniowe kluski z imbirem i kurkumą, dyniowe chipsy z kolendrowym majonezem i krem z dyniowymi pestkami.👇👇👇
Inne przepisy, które nie są na filmie
Ciasto dyniowe
Rozebrałam sporą dynię, część trafiła do risotto, a resztki po upieczeniu zmiksowałam na puree i zmieniłam w ciasto.
Kolejna dyniowa inspiracja. Ciasto, które nieco przypomina marchewkowe ,jest mocno wilgotne i takie dobrze pasujące do herbaty czy kawy. Jeśli macie dynię pod ręką albo puree – upieczcie sobie ten placek.
Składniki:
👉 szklanka puree z dyni
👉 2 niepełne szklanki mąki
👉 łyżeczka proszku do pieczenia
👉 pół łyżeczki sody
👉 1,5 łyżeczki cynamonu
👉 łyżeczka goździków w proszku
👉 pół łyżeczki kurkumy w proszku
👉 łyżeczka startego imbiru
👉 sok i skórka z pomarańczy
👉 3/4 szklanki cukru
👉 3/4 szklanki oleju
👉 3 jajka lub 3 dojrzałe banany
krem
👉 200 g kremowego serka
👉 łyżka cukru pudru
👉 szczypta cynamonu
👉 sok z połowy pomarańczy
👉 3 łyżki orzechów
Mąkę przesiej z proszkiem, sodą i cukrem. Dodaj cynamon oraz skórkę startą z pomarańczy. Jajka (banany rozdrobnić) ubij z oliwą. Dodaj przestudzone puree. Ponownie zmiksować całość – do połączenia. Mąkę z dodatkami delikatnie połącz z dyniową masą. Ciasto przelej do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni i piecz około 40-50 minut.
Po wyjęciu zrób krem: utrzyj serek z cukrem, cynamonem i sokiem z pomarańczy. Posmaruj ciasto, udekoruj posiekanymi orzechami.
Ciasto możesz zrobić też bez kremu albo z lukrem pomarańczowym. Dobre jest też oprószone cukrem pudrem, jeśli potrzebujesz rozpusty – oblane rozpuszczoną czekoladą.
Dyniowy syrop do kawy
👉 1,5 szklanki surowej pokrojonej dyni
👉 duże jabłko lub dojrzała gruszka
👉 sok z 1 pomarańczy
👉 1,5 szklanki wody
👉 2łyżki miodu lub cukru trzcinowego
👉 pół łyżeczki cynamonu
👉 pół łyżeczki kardamonu
👉 pół łyżeczki zmielonych goździków
👉 pół łyżeczki imbiru w proszku
👉 pół łyżeczki ziela angielskiego w proszku.
Jabłko/gruszkę obierz, pokrój w kostkę. Do garnka wsyp dynię i jabłko/gruszkę, zalej wodą, dodaj przyprawy i zagotuj.
Gotuj przez 15 min. Gdy składniki będą miękkie, całość zblenduj na gładki syrop, dosłodź i dopraw sokiem z pomarańczy.
Pumpkin Spice Latte
👉 espresso
👉 1/3 szklanki mleka – dowolnego
👉 2 łyżki syropu dyniowego
Mleko ubij. Do wysokiej szklanki na dno wlej syrop dyniowy. Potem dodaj ubite mleko i delikatnie wlej espresso. Powinny się oddzielić 3 warstwy. Można też wszystkie składniki wymieszać w blenderze i po przelaniu do kubków udekoruj bitą śmietaną.
To dobry przepis na rozgrzanie. Syrop może być też fajnym prezentem.
Dynia w pierogach
Dynia króluje w październiku króluje na naszych stołach, więc przepis na wykorzystanie królowej jesieni na pewno się przyda.
Mam dla Was pierogi z pomarańczowym farszem, który przebija całkiem śmiało przez ciasto i informuje o zawartości. Ugotowaną lekko dynię rozdrobniłam z miętą, pestkami dyni, pomarańczą i selerem, który został mi z gotowania rosołu. Na wierzchu kilka kropli oliwy truflowej i już. Można się delektować.
Ciasto na pierogi
👉3 szklanki mąki
👉1,5 szklanki wrzątku
👉2 łyżki oliwy truflowej lub zwykłej albo oleju
👉szczypta soli
Mąkę zagnieść z solą i wrzątkiem – gdy ciasto jest za suche, dodać wody, jeśli za mokre mąki. Potem połączyć z oliwą/olejem i wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne.
Ciasto przykryć i odłożyć, żeby odpoczęło.
Jak zrobić farsz
👉2 szklanki ugotowanej dyni (najlepiej piżmowej lub hokkaido)
👉mały ugotowany seler
👉garść świeżej mięty
👉pół szklanki pestek dyni
👉łyżka soku z pomarańczy
👉łyżeczka najlepiej świeżej startej kurkumy
👉pół łyżeczki gałki muszkatołowej
👉sól, pieprz
Pestki dyni podprażyć na patelni i rozdrobnić w blenderze. Miętę posiekać, dynię i selera rozgnieść widelcem lub delikatnie zmiksować. Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać. Doprawić kurkumą, gałką i sokiem z pomarańczy oraz solą i pieprzem.
Farszem wypełnić wycięte z rozwałkowanego ciasta kółka. Każde dobrze skleić. Pierogi gotować przez 3 -4 minuty we wrzącej wodzie. Podawać skropione oliwą truflową lub zwykłą. Można je też mrozić.
🎯Tip #zerowaste – jeśli macie czerstwe pieczywo, pokrójcie je w bardzo drobną kostkę, wrzućcie na chwilę na suchą patelnię, a potem dodajcie do farszu. Będzie dobrze chrupać w pierogach. Do tego zestawu można dodać też nieco startego twardego żółtego sera.