Moje przepisy

Szybkie lody wiśniowe

18 grudnia 2019
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...

czas: 60 minut

ilość: 10 porcji

poziom trudności: łatwe

  • dojrzały banan
  • szklanka wiśni
  • łyżka miodu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka listków posiekanej mięty
  1. Cierpkie wiśnie złagodzone słodyczą dojrzałego banana i doprawione dekadencko okruchami czekolady. Bez nabiału, nadmiaru kalorii oraz marnowania – to wyśmienity przepis na wakacyjny deser. Domowe lody zaskakują swoją intensywnością i lekkością wykonania. Dają też szansę na uratowanie owoców, które straciły atrakcyjne oblicze. Zabieg trwa chwilę, a efekt jest tak zniewalający, że będziecie go brawurowo powtarzać.
  2. Banana pokroić na kawałki i schować w zamrażarce na co najmniej 3 godziny.
  3. Wiśnie opłukać i osuszyć, miętę posiekać.
  4. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę.
  5. Do blendera przełożyć wiśnie, dodać miętę i miód.
  6. Zmiksować, a potem dodać zamrożone kawałki banana i ponownie zmiksować.
  7. Na końcu do powstałych lodów wmieszać starta lub posiekaną czekoladę.
  8. Zjeść od razu po przyrządzeniu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.