Moje przepisy
18.09.2024
Carpaccio z cukinii i gruszki
- cukinia
- 2 gruszki
- garść pestek słonecznika
- łyżeczka startego parmezanu
- łyżka octu malinowego lub jabłkowego
- łyżeczka miodu
- łyżeczka sosu sojowego
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- natka pietruszki
- 4 łyżki oliwy
Cukinię i gruszki pokrój w cienkie plastry. Natkę posiekaj, przełóż do naczynia blendera, dodaj chili, czosnek, oliwę, miód, sos sojowy i ocet. Zblenduj. Słonecznik upraż na suchej patelni.
Na talerzu ułóż plastry cukinii i gruszek. Polej sosem, posyp prażonymi pestkami i parmezanem.
Chłodnik z pomidorów, papryki i arbuza z konfiturą ze skórki
- kilogram dojrzałych pomidorów
- 2 papryki
- pół niedużego arbuza
- 2 łodygi selera naciowego
- mała papryczka chili
- garść świeżej bazylii
- sól/pieprz
- sok z cytryny
- 1,5 litra wody
- kromka czerstwego pieczywa
- 2 łyżki orzechów ziemnych
- 2 łyżki oliwy
Papryki umyj, pokrój w kostkę. Chleb także pokrój. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć paprykę i pieczywo. Podsmażaj przez 10 minut na małym ogniu. Przestudź. Pomidory i seler umyj, pokroj. Arbuza obierz ze skorki, podziel na mniejsze kawałki. Owoce i warzywa pokrój i przełóż do blendera, wlej wodę, dodaj posmażoną paprykę i pieczywo, sok z cytryny i bazylię – zmiksuj. Dopraw, solą i pieprzem oraz drobno posiekaną papryczką chili.
Podawaj z konfiturą ze skórek arbuza
Konfitura ze skórek arbuza
- Skórki arbuza – biała część
- czerwona pokrojona drobno cebula
- łyżka cukru
- łyżka sosu sojowego
- łyżka octu
- mała papryczka chili
Ze skórek arbuza odkrój białą część. Pokrój ją w drobną kostkę. Przełóż do garnka, wlej 2 szklanki wody i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dodaj posiekaną papryczkę chili i czerwoną cebulę. Wsyp łyżkę cukru oraz wlej łyżkę octu i sosu sojowego. Gotuj konfiturę przez kolejne 30 minut aż delikatnie zgęstnieje.
Steki z kalafiora
- główka kalafiora
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki sezamu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka kurkumy
- pół szklanki zimnej wody
- 2 łyżki oliwy plus do smażenia
Oliwę połącz z masłem orzechowym, wodą i przyprawami. Plastry kalafiora zwilż wodą, obtocz w mące, a następnie w powstałej marynacie. Posyp sezamem. Smaż każdy na rozgrzanej oliwie – po 3 minuty na każdej ze stron. Podawaj z pesto z liści kalafiora i bitą fetą.
Pesto z liści kalafiora
- liście kalafiora
- garść świeżej mięty
- łyżeczka parmezanu
- łyżka orzechów
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli i pieprzu
Liście dobrze umyj i posiekaj, a potem z pozostałymi składnikami przełóż do blendera i rozdrobnij.
Bita feta
- 100 g sera typu feta
- 50 ml jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- świeży lub suszony rozmaryn
- pieprz
Do misy miksera przełóż pokrojony ser, dodaj jogurt i trzepaczką delikatnie ubijaj aż powstanie puszysta masa. Dopraw sokiem z cytryny, rozmarynem i pieprzem.
Tiramisu z czerstwych bułek
- 2-3 czerstwe bułki
- szklanka świeżo zaparzonej mocna kawa lub dla dzieci kawy zbożowej
- sok i skórka z cytryny
- 400 ml domowego mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego
- 200 g mascaropone
- łyżeczka cynamonu
- maliny lub inne owoce
- 50 g cukru
- 50 g czekolady gorzkiej
Gorącą kawę wymieszaj z sokiem z cytryny. Mleko kokosowe mikserem połacz z mascaropone i skórką cytryny. Bułki pokrój na cienkie plastry i zamocz delikatnie w kawie. Ułóż je na dnie naczynia. Na nie wyłóż
warstwę kremu. Każdą oprósz cynamonem, startą czekoladą i malinami. Powtarzaj wykładanie do wyczerpania składników – wyjdą 2-3 warstwy. Wierzch oprósz cynamonem lub czekoladą.