Moje przepisy
21.09.2025



Gofry marchewkowe z warzywnym tatarem
- 2-3 marchewki
- 1, 5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 opakowanie (7g) suszonych drożdzy
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli himalajskiej
Marchewkę umyj, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz, a potem zblenduj. Nie musisz jej obierać. Do miski przesyp mąkę, sól, drożdże i cynamon. Wymieszaj, a potem wlej mleko, olej i wbij jajko. Połącz składniki, tak by nie było grudek. Na końcu do masy wmieszaj pulpę z marchewki. Odstaw ciasto na 15 minut. Potem piecz gofry w rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy.
Tatar warzywny
- 1 duży pomidor
- 1 cukinia
- 1 papryka
- ząbek czosnku
- łyżka musztardy z gorczycą
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- mała papryczka chilli
- garść posiekanej mięty
Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. W szklance przygotuj sos połącz oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet (sok z cytryny), miód i musztardę. Wymieszaj, a potem dodaj posiekaną papryczkę chilli. Sosem polej warzywa, dodaj miętę i wymieszaj. Porcje tatara wykładaj na cieple gofry.
Tortille z hummusem z buraków
Hummus z buraków
- 3 ugotowane lub upieczone buraki
- 5 łyżek ugotowanej fasoli lub ciecierzycy
- 50 g sezamu
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- łyżeczka kuminu rzymskiego
- garść świeżej natki pietruszki lub kolendry
Sezam upraż na suchej patelni i rozdrobnij w blenderze, tak żeby powstała kremowa pasta. Buraki pokrój na mniejsze kawałki, fasolę odsącz. Wszystkie składniki przełóż do blendera. Dopraw sokiem z cytryny, czosnkiem kuminem. Wlej olej lub oliwę. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekaną natkę lub kolendrę i wymieszaj.
Domowe tortille – 10-12 sztuk
- 2 pełna szklanki mąki – pszennej i razowej/orkiszowej
- 1 łyżka oleju/oliwy
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
W misce umieść mąkę, sodę/proszek sól, olej oraz wlej wrzątek. Od razu zamieszaj całość łyżką i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wystudzenia na 20 minut. Potem podziel ciasto na 12 równych kawałków, jak domowe kopytka. Powinny wyjść kawałki wielkości orzecha włoskiego. Suchą, płaską patelnię nagrzej na dużej mocy palnika. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na drewnianej desce lub stolnicy. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj jak najcieniej. Przełóż placek na nagrzaną patelnię. Wystarczy po 15 sekund na każdą stronę. Na placku powinny się zacząć pokazywać pęcherzyki. Zdejmij, układaj na talerzu i przykryj wilgotna ściereczką
Chłodnik ogórkowy z miętą i smażonymi rzodkiewkami
- duży pęczek świeżej mięty
- łyżka suszonej mięty
- litr gęstego jogurtu naturalnego
- 0,5 maślanki
- pół szklanki orzechów ziemnych
- sok i skórka z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
Ogórki umyj – nie obieraj. Pokrój i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij blenderem. Miętę i czosnek posiekaj. Dodaj je do ogórków, dodaj suszoną, sok z cytryny oraz jogurt i mleko. Dorzuć orzechy i wlej 2 łyżki oliwy. Zmiksuj. Doprawić solą i pieprzem. Pozostałe ogórki pokrój w kostkę. Zupę wstaw na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp smażonymi rzodkiewkami, okruchami pieczywa, i posiekaną miętą.
Smażone rzodkiewki
- 10 rzodkiewek
- 4 łyżki oleju/oliwy lub masła
- ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu/cukru
- 3 łyżki orzechów
- łyżka octu lub soku z cytryny
- łyżeczka posiekanego imbiru
- sól/pieprz
Rzodkiewki umyj. Pokrój w ćwiartki. Czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. i wrzuć rzodkiewki. Smaż przez kilka minut, aż zmiękną i zarumienią się. Dodaj miód, czosnek i posiekane orzechy, przesmaż przez chwilę. Rzodkiewkami udekoruj chłodnik.
Gazpacho pomidorowo malinowe z pesto z liści rzodkiewki
- 10 dojrzałych pomidorów
- szklanka miękkich malin
- 2 laski selera naciowego
- 1 cm kawałek chili
- sok i skórka z cytryny
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2 szklanki wody
- pół łyżeczki trzcinowego cukru
- 2 kromki czerstwego pieczywa
Pieczywo pokrój w kostkę i przesmaż na patelni z oliwą. Pomidory pokrój w kostkę. Maliny umyj. Pomidory, seler naciowy i maliny przełóż do blendera, dodaj wodę i zmiksuj na gładki krem. Dorzuć przesmażone pieczywo chili, bazylię, sok i skórkę z cytryny oraz oliwę i cukier. Zmiksuj ponownie. Przed podaniem udekoruj chłodnik pesto.
Pesto z liści rzodkiewki lub zmarniałych ziół
- liście rzodkiewki
- łyżka pestek słonecznika
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- sól/pieprz
Liście dobrze umyj i posiekaj. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, gdy nabiorą złotego koloru, wrzuć je do blendera, dodaj natki i końcówki, czosnek i oliwę. Zmiksuj.
Budyń z resztek kaszy jaglanej
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka kokosowego
- dojrzały banan
- 2 łyżki kakao
- ulubione owoce
Jak ugotować kaszę?
Kaszę opłukaj, przelej wrzątkiem i upraż na suchej patelni. To spowoduje, że nie będzie gorzka. Potem przełóż do garnka, dodaj 2 razy więcej mleka niż masz kaszy i gotuj przez 12-15 minut.
Do gorącej dodaj kakao, banana, mleko. Zblenduj na gładki krem. Przełóż do miseczek. Udekoruj karmelizowanymi śliwkami.
Karmelizowane śliwki
- 10 dojrzałych śliwek
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- garść świeżego rozmarynu lub tymianku
- 2 łyżeczki ocetu balsamicznego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój na mniejsze kawałki. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Rozmaryn posiekaj. Na rozgrzanej patelni ułóż masło i podgrzej na małym ogniu. Dodaj śliwki, cukier, cynamon i imbir. Duś na wolnym ogniu przez 6-8 minut lub do momentu, gdy śliwki zaczną mięknąć. Dodaj ocet balsamiczny, dopraw solą. Na budyniu ułóż karmelizowane śliwki.