Moje przepisy

Ekspresowy deser, który może być mazurkiem

17 kwietnia 2021
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

I do tego z trzech składników. W wersji vege lub klasycznej. W zależności od preferencji i posiadanych składników. Można do niego wykorzystać białka po pieczeniu babki wielkanocnej.

Kokosowe gniazdka, których wnętrze da się dowolnie wypełniać. W moich jest kakaowy krem z ciecierzycy, bo akurat czekała na wykorzystanie. Zgrabnie wpasuje się ubita śmietana, mus czekoladowy, ulubiona konfitura, kajmak.

Żeby gniazdka powstały potrzeba:

👉szklanki wiórek kokosowych

👉pół szklanki wody po ciecierzycy

(lub 3 białek)

👉2 łyżek cukru pudru

Wodę po ciecierzycy (białka) ubijam na

sztywną pianę. Gdy taka powstanie dodaję cukier i jeszcze chwilę ubijam. Potem delikatnie mieszam z wiórkami. Masą wylepiam foremki do babek. Wkładam je do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piekę przed 20 minut.

Krem:

👉5 łyżek ugotowanej ciecierzycy

👉2 łyżki kakao

👉łyżka orzechów

👉1/3 mleka kokosowego (lub innego)

👉łyżeczka cukru/syropu klonowego

Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję. Gdy krem jest zbyt gęsty, trzeba dodać więcej mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *