Moje przepisy

Pizza z patelni

16 kwietnia 2021
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

Potrzebuje 10 minut na przygotowanie, elegancko wpisuje się więc w propozycję dobrego i niewymagającego jednocześnie obiadu.

U mnie pojawia się od jakiegoś czasu, z dodatkami, które domagają się zainteresowania. To ciasto przyjmie wszystkie resztki, jest więc odpowiednią propozycją przy porządkach w lodówce przed weekendowymi zakupami.

Robi się ją tak:

🍕szklanka mąki – użyłam razowej, może być pszenna lub orkiszowa

🍕3-4 łyżki cieplej wody

🍕 3 łyżki oliwy/oleju

🍕3/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub suchych drożdży

🍕pół łyżeczki papryki słodkiej

🍕pół łyżeczki soli

🍕pół łyżeczki cukru – jeśli używasz drożdży a nie proszku do pieczenia

Na wierzch:

🍕 3 łyżki sosu pomidorowego

🍕 łyżeczka suszonego oregano

🍕 starty ząbek czosnku

Poza tym na wierzch możesz wrzucić podsmażone pieczarki, boczniaki, pokrojoną w piórka cebulę, jarmuż, rukola czy szpinak

Mąkę przesiej do miski z proszkiem, (gdy używasz suszonych drożdży, wymieszaj je z cukrem i wysp do mąki), dodaj sól, paprykę, wlej wodę i oliwę. Wymieszaj i wyrób ciasto.

Powinno być elastyczne. Gdy jest zbyt suche – dolej oliwy (oleju), do mokrego dodaj mąki.

Zostaw ciasto na kilka minut, by odpoczęło. Potem patelnię wysmaruj delikatnie olejem/oliwą. Rozgrzej ją i wyłóż na niej rozwałkowany placek ciasta. Sos pomidorowy wymieszaj z oregano i czosnek. Ciasto na patelni podpiecz przez 3 minuty, odwróć na drugą stronę, posmaruj sosem pomidorowym, wyłóż wszystkie dodatki, posyp serem, przykryj patelnię i piecz kolejne 3-5 minut – aż dodatki się delikatnie zarumienią, a ser rozpuści.

Jeśli nie macie pomysłu dziś na obiad – wykorzystajcie ten👩🏻‍🍳Możecie go też udostępniać➡️.

I dajcie znać, jaką pizzę lubicie najbardziej? Z jakimi dodatkami?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *