Tipy

Skąd pochodzi jajko?

30 marca 2021
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...

Na opakowaniu są kury radośnie skubiące trawę i takie informacje:

• świeże jajka wiejskie

• jajka ziołowe

• bez sztucznych barwników i GMO

• jaja z tradycyjnego chowu

• jajka od szczęśliwych kur

Ta słowna sugestia ma nas przekonać do wyboru konkretnego opakowania, tymczasem UOKiK w czasie jednej z przeprowadzonych kontroli, zakwestionował tego rodzaju określenia. 20% sprawdzanych jajek miało złe oznakowania, wiejskie okazywały się „3” z hodowli klatkowej, brakowało dokumentacji potwierdzającej deklarację o karmieniu kur paszami wielozbożowymi, część miało niższą wagę niż ta podana przez producenta. Komisja Europejska w przygotowywanej strategii #odpoladostołu zakłada wsparcie dla egzekwowania przepisów dotyczących informacji wprowadzających w błąd. Mają być wzmocnione uprawnienia organów kontrolnych. Fałszowanie żywności bowiem zagraża zrównoważoności systemów żywnościowych i uniemożliwia dokonywanie świadomych wyborów. Już teraz, przed zbliżającymi się – najbardziej jajecznymi świętami, warto sprawdzić, jak unikać nieprawdziwych informacji, dotyczących najczęściej wybieranego produktu.

🥚Rozmiar jajka

• S – małe, o wadze poniżej 53g

• M – średnie, o wadze 53g – 63g

• L – duże, o wadze 63-73g

• XL – bardzo duże, o wadze powyżej 73g

Jak nie nadać się nabrać?

🥚Jajka zerówki i ekologiczne powinny mieć różną barwę i wielkość. Te z chowu klatkowego wyglądają niemal identycznie.

🥚Jajka z fremy przemysłowej mają dużo wody, mogą się łatwiej przypalać na patelni.

🥚Dobre jajka mają naturalny zapach trawy

Przechowywanie jajek

Jajka dobrze jest przechowywać w lodówce. Gdy bywa często otwierana, lepiej nie umieszczać ich na drzwiach, (nie lubią zmiany temperatur)tylko na środkowej półce. Można je także przechowywać w chłodniejszym pomieszczeniu, gdzie maksymalna temperatura wynosi 12 stopni.

Mycie

Nie należy być jajek przed włożeniem do lodówki. Zewnętrzna warstwa chroni je przed zepsuciem i drobnoustrojami. Najlepiej umyć jajka w ciepłej wodzie tuż przed wykorzystaniem.

Oznakowanie jajek

3 – Jajka z hodowli klatkowej

Kury żyją w ciasnych klatkach, bez świeżego powietrza i słońca. Przez kilkanaście godzin dziennie są doświetlane lampami. Wiele z niosek umiera z wycieńczenia. Jedna do  dyspozycji ma powierzchnię kwadratu o boku koło 27 cm. To nieco więcej niż kartka A4. Kura w hodowli klatkowej znosi nawet 2 razy więcej jaj niż podwórkowa.

2 – Jajka z chowu ściółkowego

Kury zamknięte są w hali, ale mają  nieco więcej miejsca i mogą swobodniej się poruszać. 1/3 powierzchni kurnika to ściółka. Grzebią w ziemi czy grzędują. Nie są to dla nich wymarzone warunki, nie mają dostępu do świeżego powietrza. Na jednym hektarze przebywa nawet 90 000 niosek.

1 – Jajka wolnego wybiegu

Kury mogą opuszczać grzędy, dostają dobrej jakości paszę i mają dostęp do świeżego, powietrza i słońca. Jest ich jednak dużo obok siebie. Na jednym hektarze wybiegu może być 2500 niosek.

Jajka zerówki

0 – jajka od kur, które jedzą naturalną trawę, dziobią w ziemi i karmione są ekologiczną paszą, bez konserwantów i sztucznych wzmacniaczy. W tych jajkach jest najwięcej witamin.

Ekologiczne O

To jajka, których producent musi mieć ekologiczny certyfikat potwierdzający, że dba o dobrostan zwierząt i środowisko (na opakowaniu widnieje symbol zielonego liścia) Na jeden hektar wybiegu może przypadać maksymalnie 230 niosek.  

Jajka bez numeracji

Pochodzą z małych, domowych hodowli, w którym nie może być więcej niż 50 kur. Sprzedawca powinien mieć jednak przy sobie dokumenty potwierdzające hodowlę i datę przydatności do zjedzenia. Warto je sprawdzać, żeby mieć pewność co do pochodzenia jajka.

Jajka „Bez GMO”

To marketingowa ściema, bo wszystkie jajka w sprzedaży są bez GMO. Nawet, jeśli kury były karmione paszą modyfikowaną genetycznie, nie ma to wpływu na jakość jajka.

Zmodyfikowany DNA i białka ulegają degradacji w niskim odczynie żołądka i są hydrolizowane enzymatycznie do niewielkich i nieaktywnych cząstek, nie ulegają transmisji do mikroflory przewodu pokarmowego i nie ulegają transmisji do bakterii, nie ulegają transmisji w postaci aktywnej do mięśni, jaj i mleka zwierząt.

Jajka bez antybiotyków i hormonów

Stosowanie hormonów u zwierząt jest zakazane w Unii Europejskiej od 1996 roku. W 2017 roku na 203 próbki jajek zbadane pod kątem obecności pozostałości chemicznych, biologicznych i leczniczych produktów u zwierząt nieprawidłowość stwierdzono  w 3 próbkach.

Wielkość jajka

Wielkość jaja zależy od wieku i rasy kury. Im starsza kura, tym większe jajo. Nieoficjalny rekord w wielkości jaja kurzego wynosi 183 gramów wagi i prawie 20 cm średnicy.

Jajko kurze ma około 50 gramów wagi i składa się w 70% z wody, 12% z białka i 10% procent tłuszczów. Dodatkowo jaja zawierają pożądane wartości spożywcze jak proteiny, przeciwutleniacze i witaminy.

Jak długo jajka są świeże

Termin przydatności jajka to 28 dni od dnia zniesienia. Świeżość w domu można sprawdzić zanurzając jajko w wodzie. Im bliżej dna się unosi, tym jest świeższe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *