Moje przepisy

Czekoladowy mus z wody po gotowaniu ciecierzycy (aquafaba)

16 lutego 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...



czas: 15 minut

ilość: 4 porcje

poziom trudności: łatwe

  • pół szklanki wody z gotowania ciecierzycy,
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka wody pomarańczowej
  • pestki granatu do dekoracji
  1. 3 składniki.
  2. Z takich niepozornych elementów może powstać coś dobrego. Woda po gotowaniu ciecierzycy czy fasoli ubita z czułością ma zdolność zmiany w uwodzicielski mus. Wmieszałam ją z rozpuszczoną czekoladą i obsypałam płatkami ususzonej róży.
  3. Niby nic nadzwyczajnego, aquafaba w kuchni wege triumfuje od lat, ale lubię co jakiś czas przypomnieć o jej wydajności. I udowadniać, ze by niemarnowanie jedzenia nie wymaga wzbijania się na wyżyny kreatywności, tylko odrobiny chęci. Wodę po ciecierzycy i fasoli można mrozić, a przy nadarzającej się okazji zmienić ją w coś dobrego.
  4. Można go urozmaicać owocami, mrozić, dekorować nim inne desery. Najważniejsze, by wykorzystać wodę, jaka zostaje po gotowaniu strączków. I zachwycać się potem, jak z niczego powstają cuda.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą.
  6. Wymieszaj z wodą pomarańczową i zostaw do przestygnięcia. Jeśli nie masz wody pomarańczowej, to po prostu jej nie dodajcie i tak efekt będzie pyszny.
  7. Wodę po ciecierzycy wymieszaj z solą i ubij mikserem.
  8. W czasie ubijania powoli dodaj cukier.
  9. Ubitą pianę wmieszaj delikatnie w rozpuszczoną czekoladę.
  10. Mus przełóż do szklanek, udekoruj pestkami granatu.
  11. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.