Moje przepisy
czas: 10 minut plus 1,5 godziny chłodzenie i suszenie
ilość: dwie porcje
poziom trudności: łatwe
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- oliwa
- sos
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki szklanki oliwy
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- sok i skórka z cytryny
- 1-2 łyżki wody po gotowaniu makaronu
- sól/pieprz
- Mąkę przesiej i wysyp na deskę, zrób wgłębienie i wbij do środka jajko.
- Zagnieć ciasto. (możesz to zrobić także w robocie kuchennym). Gdy ciasto jest zbyt suche i nie skleja się, dodaj łyżeczkę oliwy. Gotowe powinno być elastyczne.
- Zwiń je w kulkę, przełóż do miseczki, przykryj i schowaj na pół godziny do lodówki.
- Potem ciasto wyjmij rozwałkuj i pokrój w cienkie paski.
- Rozłóż makaron na suchej ściereczce i zostaw na godzinę do wysuszenia.
- Makaron wrzuć do wrzącej posolonej wody i gotuj około 2 minut.
- Sos
- Czosnek, paprykę, orzechy i natkę razem z łodygami posiekaj drobno (możesz użyć do tego blednera). Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć wszystkie składniki i na niewielkim ogniu podsmaż przez 2-3 minuty.
- Wysp ugotowany makaron i dolej 1-2 łyżki wody, w której się gotował. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i przełóż na talerz.