Moje przepisy
Kwiaty czarnego bzu mają potężną siłę, która wspiera naszą odporność. Można je zbierać zupełnie za darmo i wykorzystywać w syropach, nalewkach, dżemach, lodach, a nawet szampanie. Jak je zrobić? Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne przepisy na przetwory z kwiatów z czarnego bzu.
Przeczytaj też o tym jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru i zagęszczaczy (link).
Jestem fanką takich naturalnych kuracji, takich powrotów do korzeni. Moja babcia z kwiatami czarnego bzu smażyła nam racuchy, a dorosłych częstowała nalewką. Ja moim dzieciom robię lody i lemoniady. Zimą do herbaty oprócz syropu dodaję konfitury.
5 powodów, dla których warto wykorzystywać czarny bez?
🎯 łagodzi ból gardła i głowy
🎯 ma działanie wykrztuśne, rozrzedzają katar oraz ułatwiają usuwanie wydzielin
🎯 działa napotnie i antywirusowo
🎯 ma dużo witaminy C i beta karotenu, które wspierają odporność i łagodzą infekcję
🎯 ma działanie moczopędne, więc skutecznie oczyszcza nasz organizm
Jak zbierać czarny bez?
Kwiaty najlepiej ścinać delikatnie nożyczkami, rano, gdy są najbardziej wilgotne i intensywne. Po przyniesieniu do domu dobrze rozłożyć je na gazecie, by naturalnie oczyściły się z robaków. Przed użyciem odrywamy łodygi, bo są gorzkie.
Co zrobić z czarnego bzu?
Czarny bez nie może być jedzony w surowej postaci. Zawsze wymaga obróbki. Najłatwiej zrobić z niego lemoniadę.
👉 10 baldachów czarnego bzu
👉 garść świeżej mięty
👉 sok z 1 cytryny
👉 łyżka miodu lub cukru
👉 1,5 litra wrzącej wody
1.Kwiaty zalej wrzątkiem i zostaw na co najmniej 12 godzin. Potem garnek postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia – nie gotuj.
2. Po ostudzeniu przecedź i przelej do karafek. Dopraw przestudzoną lemoniadę miodem, sokiem z cytryny i miętą.
Przeczytaj też jak zrobić konfiturę z bzu lilaka (link)
Lody z kwiatów czarnego bzu
👉 30 kwiatów czarnego bzu
👉 3 łyżki cukier trzcinowy
👉 2 cm kawałek imbiru
👉 sok i skórka z pomarańczy
👉 300 ml naturalnego jogurtu
👉 2 szklanki zimnej wody
👉 pomarańcza
👉 woda
1.Około 30 baldachów kwiatów czarnego bzu umyj, przełóż do garnka i zalej wodą.
2. Dodaj cukier, sok i skórkę z pomarańczy oraz starty imbir.
3. Zagotuj i zostaw napój do wystygnięcia.
4. Zimny przecedź przez sitko, a potem wymieszaj z jogurtem i rozlej do foremek na lody. Pojemniki z lodami włóż do zamrażarki i zostaw je tam na 5-6 godzin.
Przepis na syrop, przyda się w czasie jesiennych infekcji. Świetnie radzi sobie z kaszlem i bólem gardła. Skuteczność potwierdza pediatra moich dzieci, która zawsze w chłodnym sezonie poleca kurację bzem. Syrop zresztą można kupić w niemal każdej aptece, ale do tanich nie należy. Korzystniej jest zaplanować poranną wycieczkę w miejsce, w którym czarny bez pachnie obłędnie. Ważne by krzewy rosły daleko od zatłoczonych ulic.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
👉 40 baldachów kwiaty czarnego bzu
👉 0,5 kg trzcinowego cukru
👉 sok z 4 cytryn
1.Kwiaty przełóż do garnka i zalej 3 litrami wrzątku. Zostaw na co najmniej 12 godzin. Potem przecedź.
2. Do garnka z naparem dodaj cukier i i gotuj na małym ogniu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlej sok z z cytryn. Wymieszaj.
3. Gorący syrop przelej do wyparzonych słoików. Zakręć je dobrze i odstaw do góry dnem. Gdy ostygną, syrop jest gotowy.
Konfitura z kwiatów pozostałych po robieniu syropu
👉 odciśnięte kwiaty czarnego bzu
👉 2 jabłka
👉 pół szklanki trzcinowego cukru
👉 sok i skóra 1 cytryny lub pomarańczy
👉 2 łyżki wody
1.Do garnka wsyp odciśnięte owoce czarnego bzu, dodaj pokrojone jabłka i wmieszaj cukier.
2. Przesmaż przez 2 minuty, tak by cukier się rozpuścił potem wlej wodę i smaż dalej do czasu aż jabłka się rozpadną i zmiękną. Potrwa to co najmniej pół godziny.
3. Gęstą konfiturę dopraw sokiem i skórą z cytrusów. Wymieszaj i przełóż do wyparzonych słoików. Jeśli chcesz, by przetrwały dłużej, zapasteryzuj je w piekarniku.
4. Do piekarnika nagrzanego do 120 stopniu wstaw słoiki z konfiturą i zostaw je tam na 15 minut. Po wyjęciu ustaw do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
👉 50 baldachów czarnego bzu
👉 1 litr wody
👉 ¾ kg cukru
👉 2 cytryny
👉 1 litr spirytusu
1. Baldachy kwiatów oczyść, przełóż do dużego słoika. Cytrynę umyj, wyparz i pokrój w plasterki, ułóż je na kwiatach.
2. Wodę zagotuj w garnku razem z cukrem. Syropem zalej kwiaty z plastrami cytryn. Przykryj słoik gazą i zostaw w ciepłym miejscu na tydzień.
3. Potem przecedź zawartość słoika i płyn, który został wymieszaj ze spirytusem. Nalewkę przelej do butelek i zostaw w ciemnym, chłodnym miejscu na 2-3 miesiące, by nabrała mocy.
Uwielbiam sok z kwiatów czarnego bzu, nauczyłam się go robić w Szwecji, gdzie jest niesamowicie popularny. Dzieki za pozostałe przepisy, będę próbowała napewno.