Moje przepisy

Ciasto – ze światła w lodówce

17 grudnia 2019
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 3,75
Loading...

      czas: 60 minut

      ilość: 10 kawałków

      poziom trudności: łatwe

      Składniki:

      • 2 szklanki mąki
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki sody
      • dojrzały banan
      • kilka miękkich śliwek
      • pół szklanki suszonej żurawiny
      • garść posiekanych orzechów
      • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
      • jajko
      • 100 g masła lub oleju
      • 1.

        Wymieszane niepozornie widelcem ciasto z resztek totalnych. Wróciłam do domu po wyjazdowym tygodniu i intuicyjne zabrałam się za łączenie sierot, jakie zgromadziły się w lodówce oraz wokół niej. Jednym ze skutków tych porządków jest jesienne ciasto.

      • 2.

        Puszyste, wilgotne, pachnące intensywnością korzennych przypraw. Bez cukru, bo całkiem sprawnie zastąpiły go miękkie, zmarszczone śliwki i dojrzały banan, jaki leżał samotnie na parapecie. Dorzuciłam też żurawinę i te składniki sprawiły, że słodyczy jest w cieście akurat.

      • 3.

        Takie rozwiązanie na zagospodarowanie resztek podrzuciły śliwki. Widok kilku miękkich owoców zostawionych na talerzyku był początkiem napisania ciągu dalszego scenariusza. Najpierw chciałam je zmiksować w koktajlu z kawą – co też polecam, ale zbierane kolejno pojedyncze dodatki kreowały przepis większego wyzwania.

      • 4.

        I bardzo dobrze, bo dzięki ratowaniu resztek, dzień rozpoczynam znamienicie. Z frajdą olbrzymią, że z tego, co było krok przed śmietnikiem udało mi się skomponować całkiem przednie ciasto. Wystarczyło tylko zmienić perspektywę i dotrzeć potencjał w tym, co brzydkie i pomarszczone. Takie rzeczy, jak widać potrafią się spektakularnie odwdzięczyć. Zajrzycie do swoich lodówek, szczególnie przed weekendowymi zakupami. Wykorzystajcie resztki. Warto podjąć wyzwanie, co Wy na to?

      • 5.

        Śliwki kroimy w małe kostki, banana rozdrabniamy widelcem.

      • 6.

        Masło rozpuszczamy, gdy przestygnie mieszamy z rozbitym jajkiem.

      • 7.

        Mąkę łączymy z sodą i proszkiem, potem wlewamy masło, na końcu pozostałe dodatki, mieszamy.

      • 8.

        Tortownicę (22cm) smarujemy masłem, wylewamy ciasto i pieczmy w nagrzanym do 180 piekarniku przez 55 minut.

      Przyłącz się do konwersacji

      2 komentarze

      1. Zainspirowałem się tym przepisem i niestety ciasto mi zupełnie nie wyszło. Wszystko było jak w przepisie ale śliwki z zamrażarki.

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.