Moje przepisy
Występuje w co najmniej 20 odmianach, najcięższa wyhodowana w Polsce ważyła 870 kilogramów. Dynia ma niewiele kalorii, smak, który lubi słone i słodkie powiązania, dużo witamin, błonnika i kwasu foliowego. Wzmacnia odporność i do wiosny będzie gotowa do zjedzenia.
Jest trwała, ale nie lubi zbytniego ciepła ani chłodu lodówki. Służy jej umiarkowana temperatura. Rozebraną można mrozić, polecam pokrojone kostki, które potem można szybko zmienić w kremową zupę czy farsz do pierogów. Piżmowa albo prowansalska nadają się do zjadania w surowej postaci, odnajdą się więc w sałatkach i koktajlach. Hokkaido ma skórkę, z której można zrobić chipsy – polecam takie w korzennych przyprawach. Dynia nadaje się do marynowania, pieczenia, polecam zrobienie z niej puree, które przyda się do wykorzystania przy okazji.
Nie ma badań z rodzimego rynku, które rozliczają dyniowe
straty, jakie generuje Halloween . W Wielkiej Brytanii
95% uprawianych dyń kończy jako ozdobny lampion. W efekcie takich zabiegów
do śmietnika trafia 18 000 ton miąższu
i pestek. Ta starta kosztuje 15 miliardów funtów. Niepotrzebne kawałki dyni
rozkładają się na wysypisku i emitują metan – szkodliwy dla środowiska gaz.
Co można zrobić
Do wydrążenia dyni lepiej
wybrać pastewną lub ozdobną, nie jadalną.
Miąższ dyni warto
wykorzystać do zrobienia zupy, farszu, ciasta lub syropu. Polecam też przepis z
grafiki na konfiturę
Pestki można zmienić w
cukierki – wymieszać je w marynacie: łyżka miodu lub cukru trzcinowego, łyżka
soku z pomarańczy, łyżeczka oliwy/oleju/ łyżeczka cynamonu i kardamonu.
Rozłożyć pestki na blaszce do pieczenia i wstawić na 25 minut do piekarnika
nagrzanego do 175 stopni.
Z wyciętych skórki
dobrze jest nastawić ocet. Do litrowego słoika trzeba włożyć umyte skórki, wlać
ciepłą wodę wymieszaną z łyżką cukru i łyżką octu spirytusowego. Zakręcić i
odstawić. Po 2 tygodniach ocet jest gotowy.

Puree z dyni
Kilogram dyni
3 łyżki wody
Dynię umyj, wydrąż pestki i pokrój na mniejsze plastry. Na blaszce do pieczenie ułóż kawałki dyni. Skop je wodą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw dynię i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu dynia powinna być miękka, jak masło. Obierz ją ze skórki, wrzuć do blendera i zmiksuj. Gotowe puree możesz do 5 dni przechowywać w lodówce. Nadaje się też do mrożenia.
Puree z dyni przyda się do deserów, owsianki, korzennej kawy czy wzmacniających koktajli.
Na filmie zobaczysz jak zrobić purre z dyni oraz dyniowe kluski z imbirem i kurkumą, dyniowe chipsy z kolendrowym majonezem i krem z dyniowymi pestkami.
Inne przepisy, które nie są na filmie
Ciasto dyniowe
Rozebrałam sporą dynię, część trafiła do risotto, a resztki po upieczeniu zmiksowałam na puree i zmieniłam w ciasto.
Kolejna dyniowa inspiracja. Ciasto, które nieco przypomina marchewkowe ,jest mocno wilgotne i takie dobrze pasujące do herbaty czy kawy. Jeśli macie dynię pod ręką albo puree – upieczcie sobie ten placek.

Składniki:
szklanka puree z dyni
2 niepełne szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
1,5 łyżeczki cynamonu
łyżeczka goździków w proszku
pół łyżeczki kurkumy w proszku
łyżeczka startego imbiru
sok i skórka z pomarańczy
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3 jajka lub 3 dojrzałe banany
krem
200 g kremowego serka
łyżka cukru pudru
szczypta cynamonu
sok z połowy pomarańczy
3 łyżki orzechów
Mąkę przesiej z proszkiem, sodą i cukrem. Dodaj cynamon oraz skórkę startą z pomarańczy. Jajka (banany rozdrobnić) ubij z oliwą. Dodaj przestudzone puree. Ponownie zmiksować całość – do połączenia. Mąkę z dodatkami delikatnie połącz z dyniową masą. Ciasto przelej do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni i piecz około 40-50 minut.
Po wyjęciu zrób krem: utrzyj serek z cukrem, cynamonem i sokiem z pomarańczy. Posmaruj ciasto, udekoruj posiekanymi orzechami.
Ciasto możesz zrobić też bez kremu albo z lukrem pomarańczowym. Dobre jest też oprószone cukrem pudrem, jeśli potrzebujesz rozpusty – oblane rozpuszczoną czekoladą.
Dyniowy syrop do kawy
1,5 szklanki surowej pokrojonej dyni
duże jabłko lub dojrzała gruszka
sok z 1 pomarańczy
1,5 szklanki wody
2łyżki miodu lub cukru trzcinowego
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
pół łyżeczki zmielonych goździków
pół łyżeczki imbiru w proszku
pół łyżeczki ziela angielskiego w proszku.
Jabłko/gruszkę obierz, pokrój w kostkę. Do garnka wsyp dynię i jabłko/gruszkę, zalej wodą, dodaj przyprawy i zagotuj.
Gotuj przez 15 min. Gdy składniki będą miękkie, całość zblenduj na gładki syrop, dosłodź i dopraw sokiem z pomarańczy.
Pumpkin Spice Latte
espresso
1/3 szklanki mleka – dowolnego
2 łyżki syropu dyniowego
Mleko ubij. Do wysokiej szklanki na dno wlej syrop dyniowy. Potem dodaj ubite mleko i delikatnie wlej espresso. Powinny się oddzielić 3 warstwy. Można też wszystkie składniki wymieszać w blenderze i po przelaniu do kubków udekoruj bitą śmietaną.
To dobry przepis na rozgrzanie. Syrop może być też fajnym prezentem.
Dynia w pierogach
Dynia króluje w październiku króluje na naszych stołach, więc przepis na wykorzystanie królowej jesieni na pewno się przyda.
Mam dla Was pierogi z pomarańczowym farszem, który przebija całkiem śmiało przez ciasto i informuje o zawartości. Ugotowaną lekko dynię rozdrobniłam z miętą, pestkami dyni, pomarańczą i selerem, który został mi z gotowania rosołu. Na wierzchu kilka kropli oliwy truflowej i już. Można się delektować.

Ciasto na pierogi
3 szklanki mąki
1,5 szklanki wrzątku
2 łyżki oliwy truflowej
lub zwykłej albo oleju
szczypta soli
Mąkę zagnieść z solą i wrzątkiem – gdy ciasto jest za suche, dodać wody, jeśli za mokre mąki. Potem połączyć z oliwą/olejem i wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne.
Ciasto przykryć i odłożyć, żeby odpoczęło.
Jak zrobić farsz
2 szklanki ugotowanej
dyni (najlepiej piżmowej lub hokkaido)
mały ugotowany seler
garść świeżej mięty
pół szklanki pestek dyni
łyżka soku z pomarańczy
łyżeczka najlepiej
świeżej startej kurkumy
pół łyżeczki gałki
muszkatołowej
sól, pieprz
Pestki dyni podprażyć na patelni i rozdrobnić w blenderze. Miętę posiekać, dynię i selera rozgnieść widelcem lub delikatnie zmiksować. Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać. Doprawić kurkumą, gałką i sokiem z pomarańczy oraz solą i pieprzem.
Farszem wypełnić wycięte z rozwałkowanego ciasta kółka. Każde dobrze skleić. Pierogi gotować przez 3 -4 minuty we wrzącej wodzie. Podawać skropione oliwą truflową lub zwykłą. Można je też mrozić.
Tip #zerowaste – jeśli
macie czerstwe pieczywo, pokrójcie je w bardzo drobną kostkę, wrzućcie na
chwilę na suchą patelnię, a potem dodajcie do farszu. Będzie dobrze chrupać w
pierogach. Do tego zestawu można dodać też nieco startego twardego żółtego
sera.