Moje przepisy
czas: 60 minut
ilość: 10 kawałków
poziom trudności: łatwe
- por
 - 3 jajka
 - 2 łyżki mleka lub śmietany albo jogurtu
 - 4 łyżki masła
 - 4 pomidory koktajlowe
 - garść natki pietruszki
 - skórka z cytryny
 - sól, pieprz
 
- Przygarnia rozmaite resztki, otula je swoją puszystością i pozwala im się zdominować. Znakomicie wkomponowuje się w scenariusz poranka, ale i z sukcesem odegra główną rolę w porze obiadu.
 - Omlet – moja dzisiejsza propozycja nie do zmarnowania – nie jest wymagający, za to spełnia najbardziej wyrafinowane oczekiwania. Zatopione w nim plasterki odnalezionego w lodówce pora skutecznie zaostrzają apetyt i przełamują kremowy smak jajek. W tym przepisie niepozorne warzywo nie jest, jak zwykle dodatkiem, tylko z powodzeniem wychodzi na pierwszy plan.
 - Skorzystajcie z moich sugestii i por zamiast do śmietnika, niech z lodówki trafi na patelnię. Nie pożałujecie tej rozsądnej decyzji.
 - Omlet z porami i skórką cytryny.
 - Por umyj i potnij w plasterki.
 - Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła.
 - Wrzuć pokrojony por i duś przez 5 minut, a potem przestudź.
 - Do miski wbij 3 jajka, dopraw solą i pieprzem.
 - Wymieszaj widelcem albo ubij lekko mikserem.
 - Potem dodaj mleko, pokrojone w ćwiartki pomidorki, duszony por, posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny.
 - Wymieszaj masę.
 - Na patelni, na której dusił się por rozgrzej pozostałe 2 łyżki masła.
 - Na gorący tłuszcz wlej masę jajeczną i smaż 2- 3 minuty – do ścięcia.
 - Następnie przełóż omlet na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
 - Podawaj gorący. Niezjedzone kawałki przechowuj w lodówce, bo omlet dobry jest także w zimnej wersji.
 
                
 4,50




