Moje przepisy

Ciasto czekoladowe

22 kwietnia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

czas: 45 minut

ilość: 12 kawałków

poziom trudności: łatwe

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1 szklanka mleka (można użyć gorącej wody, ale ciasto będzie mniej wyraziste)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji
  1. Ciasto czekoladowe jest do machnięcia migiem, bez włączania miksera.
  2. Mieszacie wszystko w misce, wylewacie do formy i po 35 minutach stwierdzacie, że #kuchniakryzysowa to synonim luksusu.
  3. Wszystko trzeba wrzucić kolejno do miski i wymieszać. Formę do pieczenia (około 20 cm) posmarować odrobiną oleju, wyłożyć ciasto i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 35 minut.
  4. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem, oblać rozpuszczoną czekoladą, wysmarować powidłami, zjeść z lodami, bitą śmietaną, owocami. Wykorzystajcie, co tam posiadacie w lodowce.
  5. Warto zapisać do zrobienia:)Widzę po statystykach, że deserowe inspiracje cieszą się w czasie #zostanwdomu największym wzięciem.😍To ciasto, z którego nie zostają resztki👩🏻‍🍳Przekonajcie się sami.

Przyłącz się do konwersacji

2 komentarze

Dodaj komentarz

Skomentuj Sylwia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.