Bez kategorii

Placki śniadaniowe z tego co masz pod ręką

21 kwietnia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...



czas: 30 minut

ilość: 10 placków

poziom trudności: łatwe



  • szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki mąki – użyłam ze zmielonych orzechów
  • 2 dojrzałe banany
  • szklanka soku jabłkowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • olej do smażenia
  1. Dziś w kuchni kryzysowej placki. Mąż mi mówi, że o plackach powinnam książkę napisać, bo robię je w różnych wydaniach z tego, co akurat mam pod ręką. Placki ze wszystkiego – to moja doskonała umiejętność, której jakoś nie doceniam.
  2. Te powstały z płatków owsianych i zmielonych orzechów. Ale można też dodać zwykłej mąki. Ja chciałam wykorzystać to, co było na dnie słoika.
  3. Zjadane z miodem i owocami są przyjemną zapowiedzią dnia. Nasmażyłam ich więcej, żeby zabrać na popołudniowy spacer do lasu. Zamiast kanapek.
  4. Banana zblenduj i wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
  5. Na płaskiej patelni rozgrzej olej. Na niewielkim ogniu smaż placki do zarumienienia z obu stron.
  6. Do dekoracji u mnie – miód, posiekane orzechy i owoce. Wystarczy też sam cukier puder.
  7. Częstujcie się przepisem. Jeśli go wykorzystacie – dajcie znać, czy placki smakowały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *