Moje przepisy
czas: 20 minut
ilość: 100 ml
poziom trudności: łatwe
- 3 marchewki
- 2-3 cm kawałek imbiru
- sok z pomarańczy
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki miodu – najlepiej lipowego
- Ten patent działa, o czym przekonuję się w czasie każdej infekcji moich dzieci. Zaletą jest też naturalność specyfiku. I cena! Koszt produkcji znacznie bardziej konkurencyjny niż wizyta w aptece. Syrop ma właściwości wykrztuśne, sama marchewka mnóstwo witamin,których nie traci w czasie gotowania. Można przy okazji wykorzystać pomarszczone warzywa i nie przejmować się ich kiepskim wyglądem. Nawet te nieciekawie miękkie tu będą całkiem w porządku. Do tego odkażający i łagodzący ból gardła imbir,miód i sok z pomarańczy. Niepozorna mikstura o ogromnej mocy. Ufam naturze, szczególnie w profilaktycznym zastosowaniu. Wokół mamy bardzo dużo dobrych produktów, które mogą nas wzmocnić, dodać energii i złagodzić infekcję. Wykorzystujmy te skarby odważniej.
- Warto zacząć od marchewkowego syropu. Po 2 -3 dniach stosowania go 3 razy dziennie – kaszel ustępuje.
- Marchewkę obieram, kroję na mniejsze kawałki, zalewam wodą i gotuję do miękkości.
- Gorącą blenduję i przecedzam przez sitko lub gazę.
- Lekko przestudzony sok mieszam ze starym imbirem, miodem, sokiem z pomarańczy, cynamonem.
- Przelewam do słoika i podaję 3 razy dziennie po 1 łyżce.
- Z pulpy, jaka zostaję robię gofry, placki lub ciasto (przepis na ciasto marchewkowe z pulpy). Nic się nie marnuje.
- Gdy dzielę się tym przepisem, czy w mediach społecznościowych, czy na warsztatach zero waste, które prowadzę zawsze pojawiają się również inne pomysły na domowe metody przeganiania przeziębienia: czosnek, syrop z cebuli, napar z dziewanny i miodu itp. Jest ich mnóstwo, ale syrop z marchewki jest naprawdę doskonały i co najważniejsze smakuje dzieciom 🙂
- Podzielcie się swoimi przepisami na zimowe przeziębienia.
Zobacz również inne moje przepisy
Dodaj komentarz
Ile soku z pomarańczy trzeba dodać?
Sok z jednej pomarańczy w zupełności wystarczy.