Moje przepisy

Ciasto z kaszy gryczanej

10 lutego 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 3,90
Loading...


czas: 60 minut

ilość: dla 4/6 osób

poziom trudności: łatwe

  • 1,5 szklanki kaszy ugotowanej gryczanej
  • 2 jajka
  • pół szklanki otrębów lub płatków gryczanych lub owsianych
  • dojrzały banan lub 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao – opcjonalnie
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki płatków migdałowych plus 1 do posypania
  • szczypta soli
  • śliwki, jabłka, maliny lub inne owoce na wierzch
  1. Taką kombinację wyczarowałam po jednym z obiadów, gdy zostało mi nieco ugotowanej kaszy. Puszystość zagwarantowałam białkami, słodycz tradycyjnie już dojrzałym bananem i ułożonymi na wierzchu śliwkami. Do środka dorzuciłam migdały.
  2. I wiecie co? Nikt gryki nie wyczuł. Był zachwyt wilgotnością deseru, intensywnością, ale nawiązania do specyficznego aromatu kaszy udało się uniknąć. I to największy sukces tych resztkowej metamorfozy. A więc do dzieła.
  3. Białka ubijamy na sztywną masę.
  4. Pozostałe składniki łączymy w misce.
  5. Na koniec do nich delikatnie trzeba wmieszać pianę z białek.
  6. Masę przelewamy do formy, na wierzchu układamy pokrojone owoce i posypujemy płatkami migdałów.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
  8. Na zdrowie – kasza gryczana ma moc, dużo wspierających witamin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.