Moje przepisy

Gofry kokosowo – marchewkowe

12 lutego 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...

    czas: 15 minut

    ilość: 6 sztuk

    poziom trudności: łatwe

    Składniki:

    • 4 łyżki konfitury z marchewki – mogą to być po prostu ugotowane i zblendowane marchewki
    • szklanka pulpy po mleku kokosowym
    • łyżka zmielonego siemienia lnianego np. złotego
    • 1,5 szklanki mąki razowej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3/4 szklanki mleka kokosowego
    • 1.

      Śniadaniowo u mnie pojawiły się gofry, a raczej wariacja na ich temat wykreowana z rozmaitych pozostałości. Robiłam ostatnio dużo jedzeniowych fotografii , po których zostały mi między innymi upieczone buraki, pulpa kokosowa i konfitura z marchewki. Rano w chlebaku nie było za to pieczywa, więc zafundowałam rodzinie eksperyment. Gofry kokosowo – marchewkowe. Z wytrawnymi dodatkami.

    • 2.

      I wiecie co? Zdobyły uznanie. Pieczony burak jest pełen słodyczy, ułożony na puszystym twarożku daje się zjeść bez marudzenia. Warto wstać rano chwilę wcześniej i sobie tak atrakcyjnie zaprojektować dzień.

    • 3.

      Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj.

    • 4.

      Ciasto wyłóż łyżką do mocno rozgrzanej gofrownicy.

    • 5.

      Kilka minut i gofry gotowe.

    • 6.

      Moja konfitura marchewkowa jest pełna korzennych przypraw, kuminu i imbiru, więc one dominują w smaku gofrów.

    Przyłącz się do konwersacji

    3 komentarze

    1. Czy mogłabyś podzielić się przepisem na konfiturę z marchwi??? Zaciekawiłaświetnie mnie tym, a marchwi mam w tym roku bardzo dużo. I jeszcze ta pulpa z mleka kokosowego mnie zastanawia, skąd ją bierzesz? Czy kupujesz jakieś specjalne mleko ?

      1. Część – przepis na konfiturę marchewkową
        • 5-6 ugotowanych marchewek
        • sok i skórka z pomarańczy
        • sok i skórka z cytryny
        • szczypta cynamonu
        • 3 łyżki cukru

        Marchewki obierz, pokrój na kawałki i przełóż do
        blendera. Zmiksuj na puree, a potem przełóż ponownie do garnka i dodaj cukier. Smaż konfiturę przez 5 minut, potem dodaj sok i skórkę z cytrusów i smaż ponownie przez 2-3 minuty. Gdy konfitura zacznie gęstnieć, przełóż ją do słoika. Możesz ją doprawić także tymiankiem lub rozmarynem.
        Jeśli chodzi o pulpę kokosową, to zostaje mi po zrobieniu mleka kokosowego. Tu zostawiam przepis:
        http://sylwiamajcher.pl/2020/01/mleko-kokosowe-zrob-to-sam

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.