Moje przepisy

Gofry z warzyw z rosołu

21 marca 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...

czas: 30 minut

ilość: dla dwóch osób

poziom trudności: łatwe

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • cebula
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki mąki – użyłam pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mleka lub więcej
  • sól, pieprz łyżka oleju do ciasta i do natarcia gofrownicy
  1. Pytanie o to, co zrobić z warzywami z rosołu jest jednym z najczęstszych, jakie wpada do mojej skrzynki. Wymyślam kolejne połączenia, które fundują niespodzianki. Sałatkę potrafią ogarnąć wszyscy, a do tego każdy ma swój niezawodny przepis. W moim musi być konserwowy ogórek i dużo groszku.
  2. A kto piekł gofry z warzyw wyłowionych z bulionu? Jeśli zastanawiacie się właśnie, jak je zrobić, to to jest właśnie ten przepis.
  3. Pokazałam instrukcję w czasie śniadaniowego live, a teraz zgodnie z obietnicą przepis trafia tutaj. Proporcje podaję dla pojedyńczych warzyw, ale oczywiście, jeśli macie ich więcej – wykorzystajcie, tylko dodajcie odpowiednio więcej mąki i mleka.
  4. Warzywa rozgniatamy – można to zrobić w blenderze. Dodajemy mąkę i mleko. Gdy ciasto jest zbyt gęste, wlewamy jeszcze 2-3 łyżki mleka. Dodajemy olej, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
  5. Gofrownicę rozgrzewamy i na gorącą wykładamy porcję ciasta. Ważne, żeby to była dobra gofrownica. O mocy co najmniej 1300 W. Ja używam gofrownicy Dezal i jest świetna.
  6. Gofry serwujemy z dowolnymi dodatkami – pastą, twarożkiem, hummusem.
  7. Zobaczcie również moje gofry kokosowo-marchewkowe

Przyłącz się do konwersacji

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.