Moje przepisy
To było dla mnie zaskoczenie. Okazuje się, że wciąż są w polskiej kuchni smaki, o których istnieniu nie mam pojęcia. Gdy zeszłego lata wrzuciłam zdjęcie kwasu chlebowego, na który przepis podaję w książce „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, moja koleżanka napisała mi, że równie skutecznie pragnienie gasi buza.
Napój z kaszy jaglanej podarowali dawno temu Polakom Macedończycy, przed wojną serwowano go w wielu kawiarniach, sprzedawano buzę też w butelkach na wynos. Teraz pamięć o niej podtrzymywana jest głównie na Podlasiu. Napój trafił na listę Produktów Tradycyjnych
Przeczytaj również moich 7 pomysłów na dania z ryżem
Zaintrygował mnie pomysł wykorzystania kaszy jaglanej w taki kreatywny sposób, ale jakoś nie udało mi się w czasie ubiegłorocznych upałów sprawdzić tego smaku. Nadrobiłam teraz i jestem zachwycona. Buza kipi rześkością. Łączy w sobie lekkość cytrusów, energię kaszy i słodycz rodzynek. Są delikatne bąbelki sprzyjające dobrym wrażeniom.
Składniki potrzebne do przygotowania buzy z kaszy jaglanej
👉 150 g kaszy jaglanej
👉 3 litry wody
👉 szklanka cukru
👉 sok z 4 cytryn
👉 4 łyżki rodzynek
zaczyn:
👉 15 g świeżych drożdży
👉 łyżeczka cukru
👉 pół szklanki letniej wody (do 30 stopni)
Robimy buzę z kaszy jaglenej
1. Kaszę przelej 3 razy wrzątkiem, a potem przesyp do garnka z grubym dnem i praż przez 5 minut. Dzięki temu pozbawisz kaszy goryczki. Potem wlej 4 szklanki zimnej wody i gotuj kaszę na małym ogniu przez 10 minut.
2. Po ugotowaniu gorącą kaszę zblenduj i przecedź przez gazę. Gęsty płyn, który pojawi się w garnku czy misce, wymieszaj z wrzącą wodą i pozostałym cukrem. Dodaj sok z cytryn i zostaw płyn do przestygnięcia.
3. W tym czasie zrób zaczyn: Do pół kubka wody wsyp łyżeczkę cukru i 15 g świeżych drożdży. Przykryj i zostaw na 15-20 minut aż zaczyn zwiększy objętość – drożdże zaczną pracować.
4. Gdy napój będzie letni wlej do niego zaczyn drożdżowy i dobrze wymieszaj. Możesz od razu buzę przelać do butelek. Do każdej z nich wsyp łyżkę rodzynek. Zakręć dobrze i zostaw butelki w temperaturze pokojowej na 12 godzin, a dopiero potem wstaw do lodówki.
Wersja 2
5. Jeśli chcesz mieć ostrzejszy napój to po wymieszaniu składników nie przelewaj go od razu do butelek tylko zostaw garnek bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
6. Dopiero po tym czasie rozlej buzo do butelek, dodaj rodzynki. Zakręć każdą z butelek i zostaw na kolejne na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
7. Potem przechowuj buzo w lodówce i pij mocno schodzone.
Wersja 3
8. Buzę można zrobić także z wody, która została po gotowaniu kaszy. Trzeba zalać ją 4 litrami wody, po ugotowaniu kaszę dobrze odcedzić, wykorzystać do jakiegoś dania, a z wodę ostudzić i potem połączyć z zaczynem drożdżowym oraz pozostałymi składnikami. Ta wersja jest łagodniejsza, ale równie skutecznie gasi pragnienie.