Moje przepisy

Ciastka na prezent – zrób to sam (DIY)

16 grudnia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...

czas: 30 minut

ilość: na prezent

poziom trudności: łatwe

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki razowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g cukru trzcinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka domowej przyprawy do piernika
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżka orzechów ziemnych
  • łyżka suszonej żurawiny lub rodzynek
  1. Słoik wypełniony składnikami to taka wskazówka mobilizująca deserowych sceptyków do kulinarnej inwencji. Wystarczy wymieszać zawartość i czekać na efekt niespodzianki. Ten prezent może być podpowiedzią dla tych, którym wizja domowych wypieków wydaje się zbyt nie do zrealizowania. W tym przepisie wszystko się uda, bo proporcje są odmierzone, a aromaty właściwie połączone i wyważone. I do tego w bonusie jest wielorazowe opakowanie, w którym można przechowywać zrealizowany prezent. Nic się nie zmarnuje.
  2. Wszystkie składniki trzeba warstwowo ułożyć w słoiku i dołączyć do niego przepis.
  3. Obie mąki przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem, przyprawą do piernika. Dodaj 2 jajka i 3 łyżki oleju lub roztopionego masła. Wrzuć płatki, orzechy i żurawinę lub rodzynki. Wymieszaj tak, by składniki dobrze się połączyły. Z ciasta ulep kulki wielkości orzecha włoskiego. Wszystkie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą delikatnie spłaszcz widelcem.
  4. Wstaw blachę z ciastkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ciastka przez 20 minut. Gotowe przechowuj w słoiku.
  5. Słoik można udekorować suszonymi plastrami cytrusów, laską cynamonu czy gałązkami świerku lub jodły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.