Moje przepisy
czas: 30 minut
ilość: na prezent
poziom trudności: łatwe
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki razowej
- 100 g płatków owsianych
- 50 g cukru trzcinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka domowej przyprawy do piernika
- łyżka płatków migdałowych
- łyżka orzechów ziemnych
- łyżka suszonej żurawiny lub rodzynek
- Słoik wypełniony składnikami to taka wskazówka mobilizująca deserowych sceptyków do kulinarnej inwencji. Wystarczy wymieszać zawartość i czekać na efekt niespodzianki. Ten prezent może być podpowiedzią dla tych, którym wizja domowych wypieków wydaje się zbyt nie do zrealizowania. W tym przepisie wszystko się uda, bo proporcje są odmierzone, a aromaty właściwie połączone i wyważone. I do tego w bonusie jest wielorazowe opakowanie, w którym można przechowywać zrealizowany prezent. Nic się nie zmarnuje.
- Wszystkie składniki trzeba warstwowo ułożyć w słoiku i dołączyć do niego przepis.
- Obie mąki przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem, przyprawą do piernika. Dodaj 2 jajka i 3 łyżki oleju lub roztopionego masła. Wrzuć płatki, orzechy i żurawinę lub rodzynki. Wymieszaj tak, by składniki dobrze się połączyły. Z ciasta ulep kulki wielkości orzecha włoskiego. Wszystkie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą delikatnie spłaszcz widelcem.
- Wstaw blachę z ciastkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ciastka przez 20 minut. Gotowe przechowuj w słoiku.
- Słoik można udekorować suszonymi plastrami cytrusów, laską cynamonu czy gałązkami świerku lub jodły.