Moje przepisy
25.04.2024
TYROL
Knedle tyrolskie – z czerstwego pieczywa z ziołowym pesto
- 5 czerstwych bułek lub 250 g chleba
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g twardego sera
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- pęczek rzodkiewek
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki płatków migdałowych
- sok i skórka z pomarańczy
- garść świeżej mięty
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
Rzodkiewki umyj, oderwij liście, wykorzystaj je do ukręcenia pesto. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć rzodkiewki, płatki migdałowe i przesmaż całość przez 3-4 minuty. Gdy zaczną się rumienić skrop je sokiem z pomarańczy, dopraw solą i pieprzem.
Pesto
- liście z jednego pęczka rzodkiewki
- 2 łyżki pestek słonecznika
- łyżka startego twardego żółtego sera, parmezanu lub płatków drożdżowych
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól/pieprz
- łyżka soku z cytryny
Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. Liście dobrze umyj i przełóż do blendera. Dodaj ciepłe pestki, oliwę, parmezan lub płatki drożdżowe, sok z cytryny, ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem, a potem zmiksuj na gładką pastę.
Bułki pokrój na mniejsze na kawałki i przełóż do dużej miski. Mleko delikatnie podgrzej, dopraw solą, pieprzem i wlej do pieczywa. Dodaj jajka, starty ser, wymieszaj i zostaw na 10 minut. W tym czasie posiekaj czosnek i cebulę, na patelni rozpuść masło i przesmaż je przez 2 minuty. Potem przerzuć ciepłe składniki do masy z bułkami. Na końcu posiekaj miętę i dodaj do knedli. Wszystko wymieszaj i zostaw na kolejne 5 minut. Z masy ulep kulki. Gdy jest zbyt wilgotna dodaj do niej bułkę tartą. W garnku zagotuj wodę i na wrzącą delikatnie wkładaj knedle.
Na talerzu wyłóż pesto, na nim ułóż knedle, posyp rzodkiewkami.
STYRIA
Krem chrzanowy z olejem z pestek dyni
- 2 korzenie chrzanu lub 50 tartego chrzanu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki oleju z pestek dyni
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki owsianej
- szklanka mleka owsianego
- ¾ szklanki śmietany 30%
- 3 łyżki białego wina
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- łyżeczka octu jabłkowego
- garść świeżych ziół
- 3-4 kromki chleba razowego
- 2 łyżeczki pestek dyni
Chrzan umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp mąkę, przyprawy i szybko wymieszaj. Powoli wlej mleko oraz bulion i mieszaj, by nie powstały grudki. Dodaj chrzan, czosnek, wmieszaj do składników, a potem gotuj 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie wlej śmietankę, wino i ocet. Ponownie gotuj przez 10 minut.
W tym czasie zioła drobno posiekaj i wymieszaj z olejem dyniowym. Na blaszce do pieczenia ułóż kromki pieczywa. Wysmaruj je pozostałą oliwą. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut. Gorące posyp ziołami. Pestki dyni podpraż na suchej patelni.
Gorącą zupę chrzanową przelej do miseczek, na wierzchu ułóż grzankę z ziołami. Posyp prażonymi pestkami dyni.
KARYNTIA
Karynckie pierogi z kaszą gryczaną
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1,5-2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Nadzienie
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 600 g tłustego twarogu
- 250 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 łyżki masła
- garść świeżej kolendry
- 2 małe cebule
- ząbek czosnku
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki kuminu rzymskiego
Wsyp mąkę do miski, dodaj sól i wlej stopniowo ciepłą wodę tak, by powstało gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na kwadrans. W tym czasie posiekaj czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej masło i zarumień na nim cebulę oraz czosnek. Ziemniaki rozgnieć, wymieszaj z twarogiem, 200 g kaszy, przyprawami oraz ciepłą cebulą i czosnkiem. Wyrób masę, tak by wszystkie składniki się połączyły. Kolendrę posiekaj i dodaj do masy. Na rozgrzaną patelnię wsyp pozostałą kaszę (50 g) i upraż ją do momentu aż będzie chrupiąca. Wymieszaj ją wtedy z kuminem.
Odstawione ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie. Szklanką wytnij kółka. Na środek każdego wyłóż łyżeczkę nadzienia. Uformuj pierożki, dobrze zlepiając boki.W garnku zagotuj wodę, do wrzącej wrzuć pierogi i gotuj do chwili, gdy wypłyną. Na talerzu posyp pierogi uprażoną kaszą gryczaną.
WIEDEN
Knedle z morelami i okruchami pieczywa
- 500 g moreli
- 200 g mąki
- 500 g sera twarogowego
- 70 g masła
- jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- skórka z cytryny
- szczypta soli
- łyżka płatków róży
Masło z cukrem utrzyj na gładką masę. Potem dodaj do niej jajko, skórkę z cytryny i sól. ncieraj przez chwilę, a następnie do masy wmieszaj ser. Zmiskuj wszystko, wsyp mąkę i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj płatki róży. Ciasto przełóż do miski, przykryj i wstaw na kwadrans do zamrażarki.
W tym czasie umyj morele, wyjmij z nich pestki i pokrój w połówki.
Schłodzone ciasto podziel na 10 równych części. Każdy kawałek ciasta oprósz mąką, rozpłaszcz, a na środku ułóż morelę. Zlep, jak pączka, uformuj kulkę i obtocz ją w mące. W garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli. Powoli, delikatnie wrzucaj kulki i gotuj je około 10 minut.
Gorące przełóż do miseczek polej sosem i posyp chrupiącą kruszonką.
Sos
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 50 g soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki płatków róży
- 3 kromki czerstwej chałki
Chałkę pokrusz i wrzuć na suchą rozgrzaną patelnię. Ogrzewaj okruchy do zarumienienia, na końcu wymieszaj je z płatkami róży i odłóż na talerz.
Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i podgrzewaj. Gdy zacznie się rozwarstwiać szybko wlej sok z pomarańczy i energicznie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty aż sos zacznie gęstnieć.
WIEDEN
Omlet cesarski z domową konfiturą
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżka cukru pudru
- ½ szklanki mleka kokosowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
Konfitura rabarbarowo – truskawkowa
- 0,5 kg truskawek plus kilka do dekoracji
- 2 łodygi rabarbaru
- laska wanilii
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2-3 łodygi świeżej mięty
Zacznij od przygotowania konfitury
Truskawki umyj, ale nie odrywaj szypułek – one są jadalne. Owoce pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Rabarbar umyj i pokrój w kostkę. Dodaj cukier, przekrojone wzdłuż laski wanilii i gotuj przez pół godzinny. Po tym czasie część soku możesz odlać i wykorzystać do zrobienia lemoniady. Wyjmij laski wanilii, wydrąż z nich ziarenka i dodaj je do konfitury. Miętę posiekaj i również wsyp do garnka. Podgrzewaj jeszcze 5 minut, a potem podawaj z omletem i świeżymi truskawkami.
Omlet – przygotowanie
Białka oddziel od żółtek, przełóż do naczynia miksera, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Żółtka przelej do większej miski i zmiksuj z mlekiem, mąką oraz cukrem i proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.
Na dużej patelni rozgrzej masło uważając, by się nie przypaliło. Wlej masę omletową, wyrównaj, przykryj i smaż omlet przez 5 minut na niedużym ogniu. Potem przewróć go i delikatnie rozerwij na mniejsze kawałki. Przesmaż je przez 2 minuty, ściągnij z patelni na talerz i podawaj z konfiturą.