Moje przepisy

Narodowy Dzień Sportu

8 marca 2021
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

Warszawa

17.09.2023

Domowe gnocchi w dwóch wersjach z jabłkowym karmelem i owocami oraz pieczonymi warzywami 

Gnocchi

  • 1 szklanka semoliny z pszenicy durum
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Semolinę wsyp do miski. Dodaj sól i wymieszaj. Zrób na środku wgłębienie. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, cały czas mieszając widelcem, tak by jednolicie rozprowadzić wodę w semolinie. Po dodaniu całej wody dłońmi zagnieć ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i sprężyste. Z ciasta formuj ulubiony kształt kulsek. Zagotuj wodę i na wrzątek wrzucaj kluski. Mieszaj podczas gotowania, by się nie skleił. Po wypłynięciu na powierzchnię wyjmij gotowe kluski.

Karmel jabłkowy

  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 g soku jabłkowego

Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier. Mieszaj, by składniki się połączyły. Gdy tak się stanie wlej sok jabłkowy i gotuj aż sos zgęstnieje. Gorącym delikatnie polej kluski. Na wierzchu ułóż kawałki śliwek.


Racuchy z musem dyniowo-pomarańczowym

Puree z dyni

  • około kilogram dyni

Dynię umyć, wydrążyć z pestek. Pokroić na mniejsze plastry. Na blaszce do pieczenia wyłożyć papier lub folię, ułożyć kawałki dyni – ze skórką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez co najmniej godzinę. Dynia powinna być miękka, łatwa do rozdrobnienia. Po wyjęciu z piekarnika dynię przestudzić, obrać ze skórki, a miąższ zmiksować blenderem na puree. Gotowe przełożyć do słoika lub miski. Przykryte puree można do 5 dni przechowywać w lodówce. Nadmiar warto też zamrozić.

Racuchy

  • 500 g obranej dyni
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 1,5 szklanki kaszki orkiszowej Helpa
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • 7 g suchych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Dynię oraz ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mleko i jajka. Do miski przesiać kaszkę i mąkę, dodać drożdże i cukier, wymieszać, a potem połączyć z płynną masą. Na patelni rozgrzać olej.

Mus dyniowy

  • szklanka pulpy z dyni
  • sok z 2 pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka miodu

Przełóż wszystkie składniki do garnka i delikatnie podgrzej. Ciepłym musem polej placuszki.

Pizza z patelni z ulubionymi warzywami

  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej albo razowej
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki dowolnego mleka
  • ¼ szklanki oleju
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • łyżka suszonych drożdży lub łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
  • do wypełnienia
  • 1 kula sera mozzarella lub kawałek żółtego sera
  • 10 pieczarek
  • szpinak lub rukola
  • inne ulubione dodatki
  • garść świeżej bazylii
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże lub proszek do pieczenia oraz przyprawy Wymieszaj. Wlej wodę, olej i mleko. Wbij jajka. Zagnieć ciasto i odstaw na 15 minut. W tym czasie zrób keczup. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek posiekaj. Przełóż do garnka, dodaj pozostałe przyprawy (oprócz świeżej bazylii) i duś przez 10 minut.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek. Patelnię wysmaruj delikatnie olejem. Gdy będzie rozgrzana, wyłóż na nią jeden placek i podpiekaj go przez 5 minut. Po tym czasie odwróć i gorącą górną część wysmaruj keczupem, a na nim ułóż pieczarki, ser i ulubione składniki. Przykryj patelnię i zostaw na ogniu na kolejne 5-7 minut. Gdy ser się rozpuści, przełóż pizzę na talerz i udekoruj szpinakiem lub rukolą.

Kokosowy budyń z gruszkami i orzechami

  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 gruszki

3 łyżki zimnego mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zrób to tak, żeby nie było grudek. Pozostałe mleko przelej do garnka. Zagotuj je, do gorącego wlej mleko z mąką, Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Budyń po 2-3 minutach zgęstnieje. Gorący przelej do słoiczków posyp wiórkami i owocami.

Gruszki pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekane orzechy i gruszki. Wlej łyżkę miodu. Duś przez 5 minut, ciepłe gruszki wyłóż na budyń.


Domowe mleko kokosowe

  • 200 g szklanka wiórków kokosowych
  • 400 g wrzątku

Wiórki kokosowe zalej wrzącą wodą i odstaw na co najmniej 12 godzin (jeśli mleko potrzebne jest od razu – trzeba wiórki gotować 5 minut) Po namoczeniu wszystko zmiksuj blenderem. Sitko wyłóż gazą i przecedź mleko, odciskając mocno gazę. Mleko kokosowe trzymaj w lodówce i zużyj w ciągu 4 dni.

Energetyczna granola idealna do śniadaniówki

  • 1,5 szklanki płatków owsianych – mogą być mieszane
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 100 g orzechów
  • 50 g pestek dyni lub słonecznika
  • 100 g rodzynek
  • 100 g żurawiny
  • 4 łyżki miodu lub cukru
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka cynamonu
  • kilka kostek czekolady – opcjonalnie

W dużej misce wymieszaj olej z miodem i przyprawami. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Na patelni rozgrzej delikatnie olej. Wsyp składniki i smaż przez 10 minut. Po ostygnięciu będą chrupiące, wtedy przełóż je do słoika.

Granolę możesz też zrobić w piekarniku. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i na nią wysyp zawartość miski. Piecz przez 25 minut, co 5 przemieszaj wszystko. Upieczoną i przestudzoną granolę trzymaj w szczelnie zamkniętych słoikach. Gramolę̨ możesz też przygotować́ na patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.