Moje przepisy

Warsztaty Zero Waste

8 marca 2021
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

Canon

30.11.2023

Smażone brukselki z żurawiną

  • 10 brukselek
  • 3 łyżki oleju/oliwy/masła
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • garść świeżej mięty lub kolendry
  • 3 łyżki orzechów
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 małe ostre papryczki lub łyżeczka papryczki chilli w proszku
  • łyżka octu lub soku z pomarańczy
  • łyżeczka posiekanego imbiru
  • sól do smaku
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny

Brukselki i umyj. Pokrój w ćwiartki. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła lub oliwy i dodaj paprykę wędzoną, wymieszaj, wrzuć brukselki. Smaż przez kilka minut, aż zmiękną i zarumienią się. Dodaj czosnek i cebulę, przesmaż przez chwilę. Dodaj orzechy, ostrą paprykę, imbir, sok z pomarańczy. Dopraw solą. Na końcu wrzuć żurawinę. Podsmaż jeszcze przez minutę. Brukselki możesz podawać z grzankami, kaszą czy makaronem.

Domowe tortille – 10-12 sztuk

  • 2 pełna szklanki mąki – pszennej i razowej/orkiszowej
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • szklanka gorącej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia

W misce umieść mąkę, sodę/proszek sól, olej oraz wlej wrzątek. Od razu zamieszaj całość łyżką i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wystudzenia na 20 minut. Potem podziel ciasto na 12 równych kawałków, jak domowe kopytka. Powinny wyjść kawałki wielkości orzecha włoskiego. Suchą, płaską patelnię nagrzej na dużej mocy palnika. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na drewnianej desce lub stolnicy. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj jak najcieniej. Przełóż placek na nagrzaną patelnię. Wystarczy po 15 sekund na każdą stronę. Na placku powinny się zacząć pokazywać pęcherzyki. Zdejmij, układaj na talerzu i przykryj wilgotna ściereczką.

Pasta z pieczonej dyni

  • 500 g dyni
  • pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 4-5 suszonych pomidorów w oleju plus 3-4 łyżki zalewy z pomidorów
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 2 łyżki musztardy z gorczycą
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki orzechów ziemnych lub włoskich
  • 2 łyżeczki dobrego octu
  • natka pietruszki

Kaszę upraż na suchej patelni. Ma być sucha i chrupiąca, to potrwa jakieś 15 minut. Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni, wstaw blachę z dynią i piecz przez 25 minut. Po przestudzeniu dynię przełóż do naczynia blendera, dodaj łyżkę musztardy, orzechy, pomidory razem z zalewą i wszystkie przyprawy, zblednuj. Potem do pasty wmieszają pozostałą łyżkę musztardy, ocet i posiekaną natkę pietruszki. Przed podaniem wstaw pastę do lodówki, żeby się przegryzła. Podawaj posypaną prażoną kaszą gryczaną.

Tiramisu z czerstwych bułek

  • 2-3 czerstwe bułki
  • szklanka świeżo zaparzonej mocna kawa lub dla dzieci kawy zbożowej
  • sok i skórka z 2 pomarańczy
  • 400 ml śmietany 30% lub jogurtu naturalnego
  • 200 g mascarpone
  • szklanka ubitej na pianę wody po ciecierzycy
  • łyżeczka cynamonu
  • pół kilograma dojrzałych śliwek
  • 50 g cukru
  • 50 g kakao

Kawę wymieszaj z sokiem i pomarańczy. Śmietanę ubij na puszysty krem, na koniec wmieszaj do niego mascarpone, pianę i sok oraz skórki pomarańczy. Bułki pokrój na cienkie plastry i zamocz w kawie. Ułóż je na dnie naczynia. Na nie wyłóż śliwki w kawie, a potem warstwę kremu. Każdą oprósz cynamonem. Powtarzaj wykładanie do wyczerpania składników – wyjdą 2-3 warstwy. Wierzch oprósz cynamonem lub kakao.


Śliwki w kawie

  • 300 g śliwek
  • łyżka cynamonu
  • filiżanka espresso
  • 50 g cukru lub miodu
  • 50 g masła
  • 2 łyżki dowolnych orzechów lub płatków migdałowych

Śliwki umyj, wyjmij pestki i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier/miód Mieszaj, by składniki się połączyły. Do karmelu dorzuć śliwki i duś je przez 10 minut. Wlej espresso, dodaj cynamon i gotuj do czasu aż kawa wyparuje. Na końcu dodaj posiekane orzechy lub płatki. Takie śliwki wyłóż na bułki namoczone w kawie. Możesz też śliwki wykorzystać jako deser i podać z lodami lub ubitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.