Moje przepisy

Kuchenne Zero Waste z IKEA i Sylwią Majcher

8 marca 2021
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

Westfield Mokotów

29.04.2023

Przystawka

Dip z fasoli z marynowanymi pieczarkami i kwaśną cebulą

  • szklanka ugotowanej fasoli
  • 4 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • solidna garść bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta papryki wędzonej
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z całej cytryny
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki dowolnych orzechów
  • łyżeczka miodu
  • kawałek papryczki chili
  • 3-4 łyżki wody po gotowaniu fasoli

Cebulę pokrój w piórka. Przełóż do miski. Wsyp miód i ocet, wymieszaj, tak by cebula się zanurzyła w marynacie. Orzechy upraż na suchej patelni. Bazylię porwij. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki. 3 łyżki oliwy wymieszaj z połową soku z cytryny, chili i bazylią. Sosem zalej pieczarki i zostaw na 10 minut. W tym czasie przygotuj dip z fasoli. Natkę pietruszki i czosnek posiekaj. Wodę po jej gotowaniu ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Fasolę rozdrobnij blederem, dodaj łyżkę oliwy, ubitą pianę, dopraw solą, wędzoną papryką i delikatnie połącz. Porcję pasty wyłóż na talerz, na niej rozlej pozostałą łyżkę oliwy. Na wierzch cebulę i wyłóż pieczarki. Posyp orzechami.


Danie główne

Szparagi z keczupem bananowym i pesto ze zmarniałych ziół

  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 pomidory lub pół szklanki pulpy pomidorowej
  • 1 dojrzały banan
  • 1 mała cebula
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka chili
  • łyżka oleju

Keczup z dojrzałych bananów

Cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i przesmaż przez kilka minut. Dodaj pomidory lub pulpę, wsyp przyprawy i gotuj przez 10 minut. Potem dodaj pokrojonego banana i zmiksuj całość tak, by powstał gładki sos.

Pesto

  • szklanka zmarniałych ziół/natek
  • 3 łyżki pestek słonecznika/orzechów
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • ząbek czosnku
  • łyżka twardego startego sera
  • papryczka chili
  • sok z cytryny
  • sól/pieprz

Umyj natki czy zioła i posiekaj je drobno. Na rozgrzanej suchej patelni upraż przez chwilę pestki słonecznika lub orzechy.  Gorące przełóż do blendera, dodaj zioła/natki, oliwę. sól, pieprz, ząbek czosnku i sok z cytryny. Zmiksuj. Na końcu wmieszaj starty ser.

TIP

Możesz zrobić więcej pesto i przełożyć  je do słoika, zakręcić, a przechowywać tydzień w lodówce.

Szparagi

Na patelni upraż pestki słonecznika. Zdejmij je, przesyp do miski,  a potem na patelnię wlej oliwę. Wrzuć szparagi i smaż przez 3 -4 minuty. Na talerzu ułóż pesto, na nich zarumienione szparagi, które posyp pestkami słonecznika i zanurzaj w keczupie z bananów.


Deser

Budyń z domowego mleka kokosowego z salsą rabarbarową i chlebową kruszonką

  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki pulpy z mleka kokosowego lub wiórek kokosowych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Pulpę podpraż na suchej patelni. 3 łyżki zimnego mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zrób to tak, żeby nie było grudek. Pozostałe mleko przelej do garnka. Zagotuj je, do gorącego wlej mleko z mąką, wsyp pozostałe wiórki. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Budyń po 2-3 minutach zgęstnieje. Gorący przelej do słoiczków posyp wiórkami, polej salsą i posyp okruchami chleba.

Kruszonka chlebowa

  • 2-3 kromki czerstwej chałki
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka cynamonu

Chałkę pokrój na mniejsze kawałki i rozdrobnij blenderem. Na patelni rozgrzej masło z cynamonem i cukrem Dodaj okruchy i podpiekaj do czasu aż nabiorą złotego koloru. Okruchami posyp budyń.

Domowe mleko kokosowe

  • 200 g szklanka wiórków kokosowych
  • 400 g wrzątku

Wiórki kokosowe zalej wrzącą wodą i odstaw na co najmniej 12 godzin (jeśli mleko potrzebne jest od razu – trzeba wiórki gotować 5 minut) Po namoczeniu wszystko zmiksuj blenderem. Sitko wyłóż gazą i przecedź mleko, odciskając mocno gazę. Mleko kokosowe trzymaj w lodówce i zużyj w ciągu 4 dni.

Salsa rabarbarowa

Rabarbar pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj 3 łyżki soku jabłkowego, 3 łyżki wody i duś przez 10 minut. Potem wsyp cynamon i zblenduj całość na gładki sos.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.