Moje przepisy
06.12.2022
Sałatka z buraków z zakwasu
- 3-4 buraki z zakwasu
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- garść świeżej mięty
- 50 g sera pleśniowego
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju lub oliwy sól, pieprz
Orzechy posiekaj i wrzuć na gorącą patelnię. Podgrzewaj je przez 2-3 minuty, żeby nabrały chrupkości. Buraki pokrój w plastry. Ułóż na talerzu. Ser pokrój w drobną kostkę. Miętę i czosnek posiekaj, wymieszaj z olejem/oliwą, dopraw solą i pieprzem. Powstałą marynatą skrop buraki, a potem polej je sosem żurawinowym i posyp prażonymi orzechami.
Sos żurawinowy
- szklanka świeżej żurawiny
- ¾ szklanki cukru
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- garść rodzynek
- 1 szklanka wody
Żurawinę umyj, przełóż do garnka, zasyp cukrem, dodaj skórkę pomarańczy i przesmaż. Potem wlej wodę, dodaj rodzynki i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dopraw sokiem z pomarańczy, zbleduj.
Hummus z buraków po barszczu z chrupiącymi pieczarkami
- 3 ugotowane buraki
- 5 łyżek ugotowanej fasoli
- 50 g sezamu
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- łyżeczka kuminu rzymskiego
- garść świeżej natki pietruszki lub kolendry
Sezam upraż na suchej patelni i rozdrobnij w blendrze, tak żeby powstała kremowa pasta. Buraki pokrój na mniejsze kawałki, fasolę odsącz. Wszystkie składniki przełóż do blendera. Dopraw sokiem z cytryny, czosnkiem kuminem. Wlej olej lub oliwę. Zmiksuj na gadką masę. Dodaj posiekaną natkę lub kolendrę i wymieszaj.
Chrupiące pieczarki
- 500 g pieczarek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- łyżka sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- Papryczka chili
- 2 łyżeczki miodu
- sok z cytryny
- 3 łyżeczki sezamu
Sezam upraż na suchej patelni. Pieczarki potnij na połówki. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Wrzuć pieczarki i smaż przez 5 minut nie ruszając patelni. Potem dodaj posiekany czosnek i papryczkę. Przesmaż przez moment. W miseczce wymieszaj sos sojowy, miód i sok z cytryny. Duś przez chwilę aż sos zgęstnieje i obtoczy pieczarki. Gorące posyp sezamem i ułóż na hummusie.
Świąteczna granola
- 1,5 szklanki płatków owsianych – mogą być mieszane
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 100 g orzechów lub pestek dyni lub słonecznika 100 g rodzynek lub/i żurawiny
- 4 łyżki miodu lub cukru
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki goździków w proszku
- łyżka kakao
- kilka kostek czekolady
Nagrzej piekarnik do 150 stopni. W dużej misce wymieszaj olej z miodem i przyprawami. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i na nią wysyp zawartość miski. Piecz przez 25 minut, co 5 przemieszaj wszystko. Upieczoną i przestudzoną granolę trzymaj w szczelnie zamkniętych słoikach. Gramolę̨ możesz też przygotować́ na patelni.
Korzenne tiramisu z czerstwych bułek
- 2-3 czerstwe bułki
- szklanka świeżo zaparzonej mocna kawa lub dla dzieci kawy zbożowej
- sok i skórka z 2 pomarańczy
- 400 ml śmietany 30% lub jogurtu naturalnego
- 200 g mascaropone
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżki posiekanych orzechów i bakalii
- 2 łyżki miodu
Bakalie i orzechy drobno posiekaj, możesz to zrobić blenderem. Na patelni rozpuść miód, dodaj bakalie i karmelizuj je przez 2 minuty. Gdy pokryją się miodem, zdjemij je z patelni. Kawę wymieszaj z sokiem i pomarańczy. Śmietanę ubij na puszysty krem , na koniec wmieszaj do niego mascaropone i iskórek pomarańczy. Bułki pokrój na cienkie plastry i zamocz w kawie. Ułóż je na dnie naczynia. Na nie wyłóż warstwę kremu. Każdą oprósz przyprawą do piernika i rozkrusz na niej karmelizowane bakalie i orzchy. Powtarzaj wykładanie do wyczerpania składników – wyjdą 2-3 warstwy. Wierzch oprósz cynamonem i udekoruj piernikami.
Praliny chlebowe
- 3 bułki lub kromki chleba
- niepełna szklanka soku jabłkowego lub pomarańczowego
- 3 łyżki masła lub 2 oleju
- kakao do dekoracji
- kawałki czekolady
- ulubione bakalie
- wiórki kokosowe
Bakalie i czekoladę drobno posiekaj. Pieczywo rozdrobnij w blenderze lub pokrój w kosteczkę. Sok delikatnie podgrzej.Zalej nim pieczywo i zostaw do nasiąknięcia. Masło rozpuść. Ciepłe wlej do masy chlebowej. Dodaj posiekaną czekoladę i bakalie. Uformuj kulki. Mokre obtocz w kakao lub wiórkach kokosowych.
Ciasto z patelni z mandarynkami
- 10 mandarynek
- 2 łyżki masła
- 1 czubata szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/4szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu plus pół do dekoracji
- pół łyżki cukru pudru do dekoracji
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki posiekanych orzechów
Mandarynki umyj i obierz. Pokrój je na pół. Na patelni rozgrzej masło z łyżeczką cukru i cynamonu. Dodaj orzechy i wymieszaj. Gdy masło zacznie delikatnie brązowieć, ułóż na nim mandarynki i smaż przez chwilę, a potem na owoce wylej ciasto.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białka. Białka połącz z z sola i ubij na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubij żółtka z cukrem. Wlej masę do mąki, dodaj olej oraz mleko. Potem delikatnie wmieszaj pianę z białek. Ciasto będzie dość luźne. Wylej je na patelnię z gorącymi mandarynkami, wyrównaj, przykryj i zostaw na małym ogniu na około 30 -35 minut. Potem odwróć je dnem do góry. Gotowe oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Cukier waniliowy
- szklanka cukru
- 1 laska wanilii
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i nożem wydrąż nasionka. Nasiona wymieszaj z cukrem i razem z pustymi laskami włóż do słoika. Szczelnie zamknij, co jakiś czas wstrząsaj. Po ok. tygodniu cukier waniliowy jest już gotowy.
Ekstrakt waniliowy (esencja waniliowa)
- 2 laski wanilii
- 150ml wódki
Laski wanilii przetnij na pół i wzdłuż wydrążjąc nasionka. Do butelki wsyp nasionka, laski i zalej wódką. Można nie wydrążąć nasion, jednak ekstrakt jest wówczas mniej aromatyczny. Obecność ziarenek w niczym mi nie przeszkadza. Ekstrakt odstaw w ciemne miejsce na ok. 1,5 miesiąca. Po tygodniu jest już ciemniejszy, jednak na wydobycie aromatu trzeba jeszcze poczekać. W miarę ubywania ekstraktu podczas używania, wystarczy laski ponownie zalać alkoholem i odstawić na jakiś czas.
Smacznego!
Dodatkowe przepisy:
Ocet ze skórek i ogryzków jabłek
- ogryzki i skórki jabłek – tyle, żeby ciasno wypełniły słoik
- 5 łyżek cukru lub miodu
- litr cieplej przegotowanej wody
Cukier/miód wymieszaj z wodą. Słoik wyparz, wrzuć skórki, ogryzki. Zalej wszystko słodką wodę. Owoce nie mogą wypływać. Dobrze przykryj ściereczką/ złożoną gazą, obowiąż gumką i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Ta ochrona jest istotna – zapach octu przywołuje muszki, gdy wpadną do środka – płyn trzeba będzie wylać.
Ważne: 2 razy dziennie ocet trzeba przemieszać – najlepiej drewniana łyżką i pilnować, by owoce nie wystawały z wody. Taki zabieg zapewnia dopływ tlenu i ułatwi fermentację.
Po 2 -3 tygodniach owoce powinny opaść na dno, a w słoiku powstanie piana. To moment, w którym możesz zlać płyn. Trzeba przecedzić go przez sitko do czystego słoika. Znowu przykryj ściereczką lub gazą i zostaw w spokoju na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie ocet zaczyna słodko pachnieć, jest klarowny i nie czuć w nim drożdżowego posmaku. Taki płyn znowu trzeba przecedzić. Gotowy przechowuj w zamkniętej butelce czy słoiku. Nie ma terminu przydatności. Nie musi być w lodówce.
Dlaczego jest lepszy ze skórek i ogryzków?
Jest bardziej intensywny i klarowny, bo zawarta w pestkach pektyna nadaje mu gęstości. Ma więcej aromatu, w skórkach jest dużo witamin. Blisko połowa błonnika w jabłku skoncentrowana jest w skórce. W przypadku folianów oraz fitosteroli – niemal całość. W skórce występuje też wzmożona koncentracja witaminy A oraz K – to wpływa na smak octu.
Ocet ze skórek cytrusów do sprzątnia
- słoik skórek z cytryny i pomarańczy
Ocet cytrynowy – zalewamy skórki ciepłą wodą, dodajmy łyżkę cukru zakręcamy słoik i czekamy 6 tygodnie na wyprodukowanie octu. Potem płyn przelewamy do butelki ze spryskiwaczem, dolewamy przegotowaną wodę (proporcje 1:1) i używamy do mycia szyb, luster, kranów. Namoczone skórki blednujemy z łyżeczką sody i mamy naturalną pastę do czyszczenia wanny, kuchenek.
01.12.2022
Gofry z wodą po gotowaniu ciecierzycy
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ szklanki oleju,
- 1 szklanka zimnej wody
- ¼ szklanki dowolnego mleka
- szczypta soli
- szklanka wody po gotowaniu ciecierzycy,
- olej do smarowania gofrownicy
Wodę po gotowaniu ciecierzycy ubij mikserem na sztywną pianę. Suche składniki wsyp do miski, na wierzch dodaj proszek do pieczenia i skrop go octem. Wymieszaj, a potem wlej olej, wodę oraz mleko i połącz składniki. Na końcu do ciasta wmieszaj delikatnie sztywną pianę. Ciasto nakładaj porcjami do wysmarowanej olej gofrownicy i piecz do zarumienienia.
Pasta paprykowa
- 5 czerwonych papryk
- ząbek czosnku
- kromka suchego pieczywa
- 4 łyżki oliwy
- łyżka miodu/cukru
- 2 łyżki orzechów – ziemnych, włoskich – dowolnie
- garść posiekanej natki pietruszki
- sok z połówki pomarańczy
- sól, pieprz
Papryki umyj, wydrąż gniazda i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je na blaszce do pieczenia. Skrop delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 20 -25 minut. Gorące przełóż do blendera, dodaj czosnek, orzechy, pieczywo. Dopraw przyprawami i sokiem z pomarańczy. Rozdrobnij. Na koniec do pasty wmieszaj posiekaną natkę pietruszki.
Konfitura marchewkowa
- 4 marchewki
- 1 gruszka
- sok i skórka z pomarańczy
- łyżeczka cynamonu
- 2-3 goździki
- 3 łyżki cukru lub miodu
- łyżka masła lub oleju
- 5 łyżek wody
Marchewki wyszoruj, gruszki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj marchewki i gruszkę Wysp cynamon oraz goździki, wlej sok i skórkę z pomarańczy. Wlej wodę. Przesmaż przez 10 minut. Gorące przełóż do blendera, dodaj cukier lub miód i zmiksuj na gładkie puree, Możesz ją doprawić także tymiankiem lub rozmarynem.
Pizza z patelni z keczupem z bananów
2 sztuki
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej albo razowej
- 2 jajka
- ¼ szklanki dowolnego mleka
- ¼ szklanki oleju
- 2-3 łyżki gorącej wody
- łyżka suszonych drożdży lub łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta papryki słodkiej
- pół łyżeczki cukru
do wypełnienia
- 1 kula sera mozzarella lub kawałek żółtego sera
- 10 pieczarek
- szpinak lub rukola
- inne ulubione dodatki
keczup z bananów
- 5 pomidorów
- 1 dojrzały banan
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka przyprawy prowansalskiej
- garść świeżej bazylii
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- kawałek papryczki chili
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże lub proszek do pieczenia oraz przyprawy Wymieszaj. Wlej wodę, olej i mleko. Wbij jajka. Zagnieć ciasto i odstaw na 15 minut.
W tym czasie zrób keczup.
Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek posiekaj. Przełóż do garnka, dodaj pozostałe przyprawy (oprócz świeżej bazylii) i duś przez 10 minut. Po tym czasie dorzuć banana, bazylię i zblenduj całość na gładki sos.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek.
Patelnię wysmaruj delikatnie olejem. Gdy będzie rozgrzana, wyłóż na nią jeden placek i podpiekaj go przez 5 minut. Po tym czasie odwróć i gorącą górną część wysmaruj keczupem, a na nim ułóż pieczarki, ser i ulubione składniki.
Przykryj patelnię i zostaw na ogniu na kolejne 5-7 minut. Gdy ser się rozpuści, przełóż pizzę na talerz i udekoruj szpinakiem lub rukolą.
Trufle z ciecierzycy
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- pół szklanki daktyli
- ¼ szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- łyżka kakao
- łyżeczka cynamonu
- do dekoracji: wiórki kokosowe, orzechy, biszkopty
Daktyle zalej gorącą wodą i zostaw na pół godziny. Gdy zmiękną odcedż wodę i posiekaj daktyle. Ciecierzycę przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę, dodaj daktyle oraz płatki i ponownie rozdrobnij. Na koniec wymieszaj masę z miodem, kakao i cynamonem. Z masy ulep niewielkie kulki. Każdą obtocz w posiekanych orzechach, wiórkach lub rozdrobnionych biszkoptach.
Jeśli chcesz mieć aromatyczne trufle – możesz do masy dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, a daktyle zalać winem lub likierem zamiast wodą.
Czekoladowy mus z wody po gotowaniu ciecierzycy
- pół szklanki wody z gotowania ciecierzycy,
- 100 gorzkiej czekolady,
- 1-2 łyżeczki cukru
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i przestudź. Zostaw do ostygnięcia. Wodę po ciecierzycy ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp powoli cukier i dalej ubijaj. Później delikatnie wmieszaj sztywną pianę do czekolady. Możesz podawać go z mrożonymi owocami.