Moje przepisy
I do tego z trzech składników. W wersji vege lub klasycznej. W zależności od preferencji i posiadanych składników. Można do niego wykorzystać białka po pieczeniu babki wielkanocnej.
Kokosowe gniazdka, których wnętrze da się dowolnie wypełniać. W moich jest kakaowy krem z ciecierzycy, bo akurat czekała na wykorzystanie. Zgrabnie wpasuje się ubita śmietana, mus czekoladowy, ulubiona konfitura, kajmak.
Żeby gniazdka powstały potrzeba:
👉szklanki wiórek kokosowych
👉pół szklanki wody po ciecierzycy
(lub 3 białek)
👉2 łyżek cukru pudru
Wodę po ciecierzycy (białka) ubijam na
sztywną pianę. Gdy taka powstanie dodaję cukier i jeszcze chwilę ubijam. Potem delikatnie mieszam z wiórkami. Masą wylepiam foremki do babek. Wkładam je do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piekę przed 20 minut.
Krem:
👉5 łyżek ugotowanej ciecierzycy
👉2 łyżki kakao
👉łyżka orzechów
👉1/3 mleka kokosowego (lub innego)
👉łyżeczka cukru/syropu klonowego
Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję. Gdy krem jest zbyt gęsty, trzeba dodać więcej mleka.