Moje przepisy
Potrzebuje 10 minut na przygotowanie, elegancko wpisuje się więc w propozycję dobrego i niewymagającego jednocześnie obiadu.
U mnie pojawia się od jakiegoś czasu, z dodatkami, które domagają się zainteresowania. To ciasto przyjmie wszystkie resztki, jest więc odpowiednią propozycją przy porządkach w lodówce przed weekendowymi zakupami.
Robi się ją tak:
🍕szklanka mąki – użyłam razowej, może być pszenna lub orkiszowa
🍕3-4 łyżki cieplej wody
🍕 3 łyżki oliwy/oleju
🍕3/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub suchych drożdży
🍕pół łyżeczki papryki słodkiej
🍕pół łyżeczki soli
🍕pół łyżeczki cukru – jeśli używasz drożdży a nie proszku do pieczenia
Na wierzch:
🍕 3 łyżki sosu pomidorowego
🍕 łyżeczka suszonego oregano
🍕 starty ząbek czosnku
Poza tym na wierzch możesz wrzucić podsmażone pieczarki, boczniaki, pokrojoną w piórka cebulę, jarmuż, rukola czy szpinak
Mąkę przesiej do miski z proszkiem, (gdy używasz suszonych drożdży, wymieszaj je z cukrem i wysp do mąki), dodaj sól, paprykę, wlej wodę i oliwę. Wymieszaj i wyrób ciasto.
Powinno być elastyczne. Gdy jest zbyt suche – dolej oliwy (oleju), do mokrego dodaj mąki.
Zostaw ciasto na kilka minut, by odpoczęło. Potem patelnię wysmaruj delikatnie olejem/oliwą. Rozgrzej ją i wyłóż na niej rozwałkowany placek ciasta. Sos pomidorowy wymieszaj z oregano i czosnek. Ciasto na patelni podpiecz przez 3 minuty, odwróć na drugą stronę, posmaruj sosem pomidorowym, wyłóż wszystkie dodatki, posyp serem, przykryj patelnię i piecz kolejne 3-5 minut – aż dodatki się delikatnie zarumienią, a ser rozpuści.
Jeśli nie macie pomysłu dziś na obiad – wykorzystajcie ten👩🏻🍳Możecie go też udostępniać➡️.
I dajcie znać, jaką pizzę lubicie najbardziej? Z jakimi dodatkami?