Moje przepisy
czas: 30 minut
ilość: 8 sztuk
poziom trudności: łatwe
- 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 100 g czekolady
- 50 g orzechów lub migdałów lub pestek słonecznika
- 80 g rozpuszczonego gorącego masła (może być też olej)
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki siemienia lnianego lub dojrzały banan lub 1 jajko
- espresso
- pół łyżeczki sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody z ciecierzycy
- Warto przełamywać smakowe bariery. Dzięki ucieczce od sztampowych połączeń można wykorzystać resztki.
- W mojej lodówce było pół słoika ugotowanej ciecierzycy. Na sałatkę z nią nie miałam ochoty, potrzebowałam słodyczy, którą weekendowo obiecałam dzieciom.
- Odsączyłam więc ją, zimny płyn, w którym się moczyła dość długo, ubiłam na sztywno z odrobiną soli i cukrem, a potem wmieszałam w masę łyżeczkę soku z cytryny i mąki ziemniaczanej. Wycisnęłam na blaszkę drobne bezy i suszyłam je przez godzinę w piekarniku.
- To był resztkowy dodatek- z wody, którą często niepotrzebnie się wylewa. Samą ciecierzycę rozdrobniłam blenderem, poswatałam z innymi składnikami i po 20 minutach wyjęłam genialne brownie.
- Intensywne, soczyste, takie, które po zjedzeniu kawałka syci wystarczająco.
- Jeśli macie pod ręką nieco ugotowanej ciecierzycy, wykorzystajcie mój przepis. Będziecie zachwyceni. To najłatwiejsze brownie świata. I najbardziej obłędne.
- Wodę z ciecierzycy przelej do szklanki, wsyp siemię, zostaw ( jeśli używasz jajka lub banana – pomiń ten zabieg).
- Ciecierzycę zblenduj. Orzechy posiekaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, cukrem i kakao. Dorzuć połamaną czekoladę, wlej gorące masło lub olej oraz kawę. Wymieszaj, tak by czekolada się rozpuściła.
- Dodaj namoczone siemię (lub jajko czy rozdrobnionego banana), orzechy oraz ciecierzycę. Wymieszaj.
- Ciasto – będzie dość gęste – przełóż do formy do pieczenia (u mnie 20 cm) i wstaw do nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Po upieczeniu posyp cukrem, rozkruszonymi bezami albo owocami.
- To brownie udowadnia, że warto patrzeć na kulinarne receptury przez inny pryzmat. Cudne smakowo ciasto nie musi być tylko z owoców. Strączki i warzywa też można zmienić w wyrafinowany deser.
- Polecam resztkowe eksperymenty❗