Moje przepisy
Oxymel jest efektem potrzeby niemarnowania. Historia była taka, że w starożytnym Rzymie ktoś postanowił zepsute wino, czyli naturalny ocet, dosłodzić miodem, by bez marudzenia dało się je wypić. I wyniku tego ratowania resztek wytworzył się naturalny roślinny antybiotyk. Skuteczny, więc wszedł na stałe do repertuaru. Średniowieczni farmaceuci mieli ponad 1000 przepisów na jego przyrządzenie. W składzie są sami mocarze, bezwzględni wobec wirusów i bakterii.
👉800 ml dobrego octu jabłkowego
👉500 ml miodu
👉główka czosnku
👉pół cebuli
👉laska chrzanu
👉1 papryczka chili lub płatki suszonej chili
👉łyżeczka pieprzu z ziarnach
👉kora cynamonu
👉garść świeżej lub łyżka suszonej szałwii
👉kilka gałązek tymianku (może być suszony)
👉5 cm kawałek świeżego imbiru
👉3 cm kawałek świeżej kurkumy
👉10 suszonych goździków
👉5 ziaren kardamonu
👉2 gwiazdki anyżu
Oczywiście, jeśli nie macie wszystkich składników, możecie bez problemu opuścić lub zastąpić.
Zobacz mój film z przepisami na odporność
Do litrowego słoika wlej ocet. Cebulę, czosnek chrzan, imbir, kurkumę i chili pokrój w plastry lub kostkę. Dodaj do słoika. Wrzuć wszystkie zioła i przyprawy. Dobrze wymieszaj, możesz również ugnieść. (Gdy nie masz świeżych ziół – użyj suszonych)
Słoik przykryj ściereczką, zabezpiecz gumką recepturką i odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie przecedź, połączy z miodem i możesz serwować. Jeśli uznasz, że wolisz bardziej słodki oxymel, dodaj więcej miodu.
Brzmi ciekawie, a jak smakuje? Bardzo niesmaczny czy da radę go wypić bez zatykania nosa?
Miodem regulujesz smak. Im dasz więcej, tym będzie bardziej słodkie. Moje dzieci 5 i 7 lat piją codziennie i mówią, że pyszne 🙂
Super, w takim razie zabieram się do roboty😊👍