Moje przepisy
czas: 30 minut
ilość: dla dwóch osób
poziom trudności: łatwe
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera
- cebula
- kawałek pora
- natka pietruszki
- 3 łyżki mąki – użyłam pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mleka lub więcej
- sól, pieprz łyżka oleju do ciasta i do natarcia gofrownicy
- Pytanie o to, co zrobić z warzywami z rosołu jest jednym z najczęstszych, jakie wpada do mojej skrzynki. Wymyślam kolejne połączenia, które fundują niespodzianki. Sałatkę potrafią ogarnąć wszyscy, a do tego każdy ma swój niezawodny przepis. W moim musi być konserwowy ogórek i dużo groszku.
- A kto piekł gofry z warzyw wyłowionych z bulionu? Jeśli zastanawiacie się właśnie, jak je zrobić, to to jest właśnie ten przepis.
- Pokazałam instrukcję w czasie śniadaniowego live, a teraz zgodnie z obietnicą przepis trafia tutaj. Proporcje podaję dla pojedyńczych warzyw, ale oczywiście, jeśli macie ich więcej – wykorzystajcie, tylko dodajcie odpowiednio więcej mąki i mleka.
- Warzywa rozgniatamy – można to zrobić w blenderze. Dodajemy mąkę i mleko. Gdy ciasto jest zbyt gęste, wlewamy jeszcze 2-3 łyżki mleka. Dodajemy olej, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
- Gofrownicę rozgrzewamy i na gorącą wykładamy porcję ciasta. Ważne, żeby to była dobra gofrownica. O mocy co najmniej 1300 W. Ja używam gofrownicy Dezal i jest świetna.
- Gofry serwujemy z dowolnymi dodatkami – pastą, twarożkiem, hummusem.
- Zobaczcie również moje gofry kokosowo-marchewkowe
Dodaj komentarz