Moje przepisy
czas: 60 minut
ilość: 10 kawałków
poziom trudności: łatwe
- duży seler
- 4 łyżki oliwy
- szczypta wędzonej lub ostrej papryki
- 2 łyżeczki czarnuszki lub sezamu
- sól/pieprz
- garść natki kolendry
- Seler oczyść dobrze, nie musisz go obierać ze skórki.
- Potem pokrój go w słupki i przełóż do miski z lodowatą wodą – dzięki temu frytki będą chrupiące.
- Po kąpieli seler osusz, wymieszaj z oliwą, posiekaną natką kolendry, czarnuszką lub sezamem, papryką, dopraw solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Frytki rozłóż na blaszce do pieczenia.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut – do czasu aż się mocno zarumienią.
- Serwuj ciepłe i chrupiące z dodatkiem sosu pomidorowego lub jogurtu naturalnego.