Moje przepisy

Frytki z selera

17 grudnia 2019
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...

czas: 60 minut

ilość: 10 kawałków

poziom trudności: łatwe

  • duży seler
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta wędzonej lub ostrej papryki
  • 2 łyżeczki czarnuszki lub sezamu
  • sól/pieprz
  • garść natki kolendry
  1. Seler oczyść dobrze, nie musisz go obierać ze skórki.
  2. Potem pokrój go w słupki i przełóż do miski z lodowatą wodą – dzięki temu frytki będą chrupiące.
  3. Po kąpieli seler osusz, wymieszaj z oliwą, posiekaną natką kolendry, czarnuszką lub sezamem, papryką, dopraw solą i pieprzem.
  4. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Frytki rozłóż na blaszce do pieczenia.
  5. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut – do czasu aż się mocno zarumienią.
  6. Serwuj ciepłe i chrupiące z dodatkiem sosu pomidorowego lub jogurtu naturalnego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.