Moje przepisy
Sprzedaż ryżu wzrosła w ostatnim tygodniu niemal o 95%. Mąki o 84%, a makaronu o 64% Tak wynika z najnowszego raportu Nielsena – jednej z największych agencji przygotowującej analizy. Zapasy suchych produktów mają dać nam poczucie bezpieczeństwa. Można je długo przechowywać i wykorzystywać w rozmaitych smakowych wariantach. Warto mieć w zanadrzu kilka patentów, które orzeźwią klasyczne propozycje.
Podrzucam więc 5 niesztampowych pomysłów na makaron. Przydadzą się, gdy rodzina zacznie buntować się przeciwko kolejnej porcji pasty z sosem pomidorowym. Bo nawet on – serwowany w nadmiarze może się znudzić.
Muffinki makaronowe
Przepis na 12 babeczek
👉 ugotowany makaron
👉 2 jajka/200 ml ubitej na sztywną pianę wody po ciecierzycy
👉 dodatki – surowe warzywa, kawałki sera, wędlin
👉 posiekana natka pietruszki lub koperku
👉 sól/pieprz
👉 olej/oliwa
Foremki do muffinek wysmaruj delikatnie oliwą lub olejem. Każdą z nich wypełnij makaronem. Dociśnij go dobrze i zrób w nim wgłębienie. Wybrane dodatki pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z natką, przyprawami, jajkiem (pianą z wody po ciecierzycy) Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piecz przez 25 minut.
Makaron z natką pietruszki i grzankami
👉 kawałki pieczywa – 3-4 kromki
👉 2-3 łyżki oliwy lub oleju
👉 garść natki pietruszki
👉 ząbek czosnku
👉 małe chilli lub łyżeczka suszonego chili
👉 łyżka startego parmezanu lub innego twardego sera
👉 sól
Pieczywo pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek, natkę i chili posiekaj. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Dodaj kostki pieczywa i podpiekaj przez 3-4 minuty na małym ogniu. Gdy chleb zacznie się rumienić, dosyp czosnek, natkę i chili, dopraw solą.
Wymieszaj i podpiekaj jeszcze przez 2 minuty. Na końcu wymieszaj drobne grzanki z parmezanem. Ugotuj ulubiony makaron i wymieszaj go z ciepłymi dodatkami. Jeśli zostanie ich nieco – wykorzystaj je do posypania chrupiącej sałaty.
Sprawdź jak możesz wykorzystać resztki
Omlet makaronowy
👉 250 g dowolnego makaronu
👉 4 jajka/300 g sera tofu
👉 masło lub oliwa
👉 dodatki: surowe warzywa – cukinia, papryka, cebula, wędliny
👉 sól, pieprz
Makaron ugotuj. Jajka ubij mikserem z solą i pieprzem, tak by powstała puszysta masa. Jeśli używasz tofu – rozdrobnij go blenderem. Żeby było łatwiej – dodaj 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Dodatki – warzywa, wędliny – pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę. Ugotowany makaron wymieszaj z dodatkami i przełóż na patelnię. Zalej masą jajeczną/tofu. Smaż omlet z obu stron do czasu, gdy się zetnie 3-4 minuty. Przełóż go na talerz i pokrój na mniejsze kawałki. Omlet można jeść także zimny.
Sprawdź również moje pomysły na 7 kryzysowych dań z ryżem
Kotlety makaronowe
👉 200 g drobnego ugotowanego zimnego makaronu
👉 mały kalafior, brokuł lub 100 g szpinaku (mogą być mrożone)
👉 200 ml śmietany 18%/ śmietany wegańskiej
👉 ząbek czosnku
👉 mała cebula
👉 pół szklanki pestek dyni lub słonecznika
👉 bułka tarta
Kalafior, brokuł lub szpinak ugotuj. Potem przestudź i włóż do blendera. Dodaj pestki dyni lub słonecznika i rozdrobnij. Czosnek i cebule posiekaj, dodaj do masy. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj ze śmietaną. Przestudź. Zimną masę wymieszaj z makaronem. Ulep z niej niewielkie kotlety. Każdy obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na niewielkim ogniu.
Cytrynowa sałatka makaronowa
👉 300 g ugotowanego makaronu
👉 cytryna
👉 ¾ szklanki orzechów włoskich lub sezmu
👉 garść świeżej mięty
👉 4 łyżki oliwy
👉 mały ząbek czosnku
👉 małe chili
s 👉 sól/pieprz
Orzechy podpraż na suchej patelni. Ciepłe pokrój drobniej. Cytrynę umyj, sparz, delikatnie zetrzyj z niej skórkę, a potem wyciśnij sok. Sok przelej do miseczki, dodaj oliwę, posiekany czosnek, chili i miętę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj orzechy. Ugotowany zimny makaron wymieszaj z sosem.
Dodaj komentarz