Moje przepisy

Ciastka czekoladowe – szybko i bez cukru

12 grudnia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 4,60
Loading...

czas: 60 minut

ilość: szybko znikają

poziom trudności: łatwe

  • 150 g mąki razowej
  • 110 g masła lub oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady (powyżej 70% kakao)
  • 1 jajko
  • dojrzały banan
  • 50 g orzechów ziemnych lub włoskich
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  1. Czekoladowe ciastka mają w sobie wszystko, co powinny. Rozkoszną porcję słodyczy, którą funduje im dojrzały banan, dobrą czekoladę i mąkę razową. Nie mają cukru, więc bez wyrzutów możesz je dołożyć do szkolnej śniadaniówki, albo postawić na stole w czasie podwieczorku. Kruszą się wdzięcznie, smakują rozkosznie i wymownie zaspokajają apetyt na niepozorne przyjemności. Znacznie rozsądniej jest je upiec niż sięgać po gotowce ze sklepowych półek.
  2. Do połączenia składników nie potrzeba żadnych umiejętności. Zrobienie tych ciastek udało się moim kilkuletnim dzieciom. Miały przy tym sporą frajdę.
  3. Posiekaj czekoladę i orzechy. Masło lub olej podgrzej. Do gorącego tłuszczu wmieszaj połowę czekolady. Przestudź. Jajko rozbełtaj widelcem i rozgnieć w nim banana.
  4. Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Wlej do nich masę czekoladową. Dodaj jajko z bananem. Wymieszaj. Na końcu wsyp pozostałą czekoladę i orzechy. Wymieszaj.
  5. Ciasto schłodź przez pół godziny w lodówce. Wyjmij i ulep z niego kulki. Każdą ułóż na blaszce do pieczenia i spłaszcz.
  6. Blachę włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.