Moje przepisy
czas: 60 minut
ilość: szybko znikają
poziom trudności: łatwe
- 150 g mąki razowej
- 110 g masła lub oleju
- 100 g gorzkiej czekolady (powyżej 70% kakao)
- 1 jajko
- dojrzały banan
- 50 g orzechów ziemnych lub włoskich
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- Czekoladowe ciastka mają w sobie wszystko, co powinny. Rozkoszną porcję słodyczy, którą funduje im dojrzały banan, dobrą czekoladę i mąkę razową. Nie mają cukru, więc bez wyrzutów możesz je dołożyć do szkolnej śniadaniówki, albo postawić na stole w czasie podwieczorku. Kruszą się wdzięcznie, smakują rozkosznie i wymownie zaspokajają apetyt na niepozorne przyjemności. Znacznie rozsądniej jest je upiec niż sięgać po gotowce ze sklepowych półek.
- Do połączenia składników nie potrzeba żadnych umiejętności. Zrobienie tych ciastek udało się moim kilkuletnim dzieciom. Miały przy tym sporą frajdę.
- Posiekaj czekoladę i orzechy. Masło lub olej podgrzej. Do gorącego tłuszczu wmieszaj połowę czekolady. Przestudź. Jajko rozbełtaj widelcem i rozgnieć w nim banana.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Wlej do nich masę czekoladową. Dodaj jajko z bananem. Wymieszaj. Na końcu wsyp pozostałą czekoladę i orzechy. Wymieszaj.
- Ciasto schłodź przez pół godziny w lodówce. Wyjmij i ulep z niego kulki. Każdą ułóż na blaszce do pieczenia i spłaszcz.
- Blachę włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut.