Moje przepisy

Kopytka z warzyw z bulionu z boczniakami

29 kwietnia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...

czas: pół godziny

ilość: dla dwóch osób

poziom trudności: łatwe

  • 2 ugotowane pietruszki
  • 2 ugotowane marchewki
  • ugotowany mały seler
  • ugotowana cebula
  • świeży ząbek czosnku
  • szklanka mąki plus do podsypania
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 50 g sera tofu lub 1 jajko
  • sól, pieprz
  1. Zrobiłam coś kryzysowego, dobrego, obiadowego. Przesmażyłam na patelni boczniaki, których porcja została mi z planu zdjęciowego, a potem takie rumiane, gorące ułożyłam na kopytkach z bulionowych warzyw.
  2. Zupy u mnie schodzą na potęgę, więc pozostałości po nich też mam sporo i kombinuję z ich zagospodarowaniem.
  3. Określenia kopytka użyłam nieco zachłannie. Nie ma w nich ziemniaków, całą robotę robią seler, pietruszka i marchewka. Złączyłam je serem tofu, ale gdy go nie ma pod ręką, można wykorzystać jajko.
  4. Kluski uformowały się zgrabnie i zasmakowały rodzinie, więc spisałam instrukcję do powtórzenia i dzielę się porcją resztkowego zachwytu.
  5. Wszystkie warzywa i tofu/jajko przekładam do blendera i rozdrabniam. Dodaję obie mąki, przyprawy mieszam. Gdy masa jest zbyt wilgotna – trzeba dosypać mąki.
  6. Z ciasta lepię wałek, spłaszczam go delikatnie i tnę na mniejsze kawałki.
  7. Kopytka gotuję we wrzącej wodzie przez 3 minuty. Podaję z usmażonymi na oliwie z tymiankiem i czosnkiem boczniakami. Smakują także bez grzybów, polane roztopionym masłem z tymiankiem.
  8. Jadacie boczniaki?🤔Jeśli nie – nadróbcie koniecznie tę zaległość. Są tanie, pełne białka, mają w składzie witaminę B, C, wapń, żelazo, fosfor i sporo innych dobroci. Można je piec, dusić, smażyć, gotować. W połączeniu z takimi resztkowymi kopytkami tworzą elegancką obiadową propozycję.
  9. Polecam również inne moje przepisy wykorzystujące warzywa z bulionu: burgery z warzyw z rosołu oraz gofry z warzyw z bulionu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.