Moje przepisy
Zobacz również inne moje przepisy
czas: 30 minut
ilość: 16 bułeczek
poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- łyżka miodu
- 600 ml letniej wody
- łyżka soli
- 1 kilogram mąki
- jajko do posmarowania
- słonecznik, dynia, płatki do posypania
1.
Trudno sobie wyobrazić prostszy przepis na bułeczki śniadaniowe. Wszystkie produkty na pewno znajdziecie w swoich spiżarniach i lodówkach. Zamiast wychodzić z domu po pieczywo proponuję mój sposób na cudowny poranek z unoszącym się w domu zapachem świeżego pieczywa. Zatem do dzieła.
2.
Drożdże dobrze wymieszajcie z miodem, dodajcie wodę i sól. Jeśli nie macie świeżych drożdży, dodajcie suche. Powoli wsypujcie mąkę. Szybko wyrabiajcie ciasto.
3.
Teraz tylko uformujcie kulki, mniejsze niż tradycyjne bułki, bo wyrosną. Posmarujcie roztrzepanym jajkiem, posypcie ulubionymi ziarenkami.
4.
Teraz tylko piekarnik. Uwaga! Wstawcie do zimnego piekarnika. Dopiero po włożeniu bułek ustawcie temperaturę na 200 stopni i pieczcie przez 25 minut – od momentu włożenia, a nie nagrzania piekarnika.
5.
Unosi się zapach świeżych bułek w domu?
6.
Tu możecie zobaczyć jak przygotowywałam bułki na żywo na moim profilu na Facebooku (link).
Dodaj komentarz