Moje przepisy

Bułki na śniadanie

11 marca 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 4,20
Loading...

czas: 30 minut

ilość: 16 bułeczek

poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżka miodu
  • 600 ml letniej wody
  • łyżka soli
  • 1 kilogram mąki
  • jajko do posmarowania
  • słonecznik, dynia, płatki do posypania
  • 1.

    Trudno sobie wyobrazić prostszy przepis na bułeczki śniadaniowe. Wszystkie produkty na pewno znajdziecie w swoich spiżarniach i lodówkach. Zamiast wychodzić z domu po pieczywo proponuję mój sposób na cudowny poranek z unoszącym się w domu zapachem świeżego pieczywa. Zatem do dzieła.   

  • 2.

    Drożdże dobrze wymieszajcie z miodem,  dodajcie wodę i sól.  Jeśli nie macie świeżych drożdży, dodajcie suche. Powoli wsypujcie mąkę. Szybko wyrabiajcie ciasto. 

  • 3.

    Teraz tylko uformujcie kulki, mniejsze niż tradycyjne bułki, bo wyrosną. Posmarujcie roztrzepanym jajkiem, posypcie ulubionymi ziarenkami.

  • 4.

    Teraz tylko piekarnik. Uwaga! Wstawcie do zimnego piekarnika. Dopiero po włożeniu bułek ustawcie temperaturę na 200 stopni i pieczcie przez  25 minut – od momentu włożenia, a nie nagrzania piekarnika.

  • 5.

    Unosi się zapach świeżych bułek w domu?

  • 6.

    Tu możecie zobaczyć jak przygotowywałam bułki na żywo na moim profilu na Facebooku (link). 

Przyłącz się do konwersacji

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.