Moje przepisy
czas: 60 minut
ilość: 10 porcji
poziom trudności: łatwe
- dojrzały banan
- szklanka wiśni
- łyżka miodu
- 50 g gorzkiej czekolady
- kilka listków posiekanej mięty
- Cierpkie wiśnie złagodzone słodyczą dojrzałego banana i doprawione dekadencko okruchami czekolady. Bez nabiału, nadmiaru kalorii oraz marnowania – to wyśmienity przepis na wakacyjny deser. Domowe lody zaskakują swoją intensywnością i lekkością wykonania. Dają też szansę na uratowanie owoców, które straciły atrakcyjne oblicze. Zabieg trwa chwilę, a efekt jest tak zniewalający, że będziecie go brawurowo powtarzać.
- Banana pokroić na kawałki i schować w zamrażarce na co najmniej 3 godziny.
- Wiśnie opłukać i osuszyć, miętę posiekać.
- Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę.
- Do blendera przełożyć wiśnie, dodać miętę i miód.
- Zmiksować, a potem dodać zamrożone kawałki banana i ponownie zmiksować.
- Na końcu do powstałych lodów wmieszać starta lub posiekaną czekoladę.
- Zjeść od razu po przyrządzeniu 🙂